ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лише 14% загальнонаціональних інтернет-ЗМІ демонструють прозорість своїх даних – дослідження ІМІ

23.11.2018, 09:55

Лише 14% загальнонаціональних українських інтернет-ЗМІ можна назвати переважно прозорими, тобто такими, які розміщують на своїх сайтах контактну інформацію, дані про власника (кінцевого бенефіціара) та вказують головного редактора.

Такими є результати дослідження ГО "Інститут масової інформації", яке проводилося в червні-серпні 2018 року*.

Експерти ІМІ оцінювали наявність на сайтах інтернет-ЗМІ контактної інформації, даних про головного редактора та власника інтернет-ресурсу (тобто про фізичну особу, яка є кінцевим бенефіціаром).

За результатами дослідження, переважно відкритими, тобто такими, які надали інформацію за всіма трьома пунктами – і контакти, і головред, і власник (або хоча б ТОВка чи ГО, на яку зареєстровано сайт), виявилися лише сім українських сайтів із 50, які підлягали дослідженню (14% від загальної кількості):  ZIK.ua, Hromadske.ua, Liga.net, KP.ua, УНІАН, "Дзеркало тижня", Focus.ua. Повністю прозорими виявилися і чотири російських сайти, які потрапили до моніторингу: "Лента.ру", "Вести.ру", "РИА.ру" та "КП.ру" прямо вказали, що є державними російськими сайтами, фінансуються з державного бюджету РФ, було зазначено також контактну інформацію та імена головредів.

Ще 14% українських веб-сайтів виявилися переважно закритими і надали інформацію лише щодо одного з пунктів, і в більшості це були лише контакти.  Це такі сайти, як "Обозреватель" (повна контактна інформація), Censor.net, Comments.ua, які подали в контактних даних свою електрону пошту та телефон, Bagnet.org, Facenews та Enovosty.com – лише e-мейл, Expres.ua згадав тільки юридичну структуру, до якої належить.

Один сайт із 50 досліджуваних виявився найбільш закритим і не подав жодної інформації за жодною з категорій – це сайт From-ua.com.

Решта 62% сайтів продемонстрували середній рівень відкритості (інформація містилася лише за двома категоріями або за трьома, але була неповною).

Аналіз прозорості проводився ГО "Інститут масової інформації" в 50 онлайн-медіа протягом червня-серпня 2018 року. Аналізувалися наступні веб-сайти: Obozrevatel.com, Segodnya.ua, Tsn.ua, 24tv.ua, Rbc.ua, Unian.net, Nv.ua, Ictv.ua, Strana.ua, Gordonua.com, Pravda.com.ua, Znaj.ua, 112.ua, Korrespondent.net, Apostrophe.ua, Gazeta.ua, Censor.net, Telegraph.com.ua, Newsone.ua, Liga.net, Glavcom.ua, zik.ua, Facenews.ua, Unn.com.ua, Politeka.net, Expres.ua, Hronika.info, Bagnet.org, Ukrinform.ua, Radiosvoboda.org, Slovoidilo.ua, Kp.ua, Focus.ua, Fakty.ua, Zaxid.net, Podrobnosti.ua, Comments.uа, Vesti-ukr.com, Bykvu.com, From-ua.com, Hvylya.net, Zn.ua, Ukranews.com, Hromadske.ua, Interfax.com.ua, enovosty.com, kp.ru, vesti.ru, ria.ru та lenta.ru.

Для оцінювання обиралися найпопулярніші сайти за рейтингами ТНС і Gemius.

➡ ДЕТАЛІ ДОСЛІДЖЕННЯ ТУТ
Liked the article?
Help us be even more cool!