ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Львівська журналістка заявляє про тиск під час підготовки розслідування

26.07.2021, 10:35
Фото - Мар'яна Сич
Фото - Мар'яна Сич

Львівська журналістка Мар’яна Сич заявила про тиск, ймовірно бажання її залякати і перешкодити під час підготовки матеріалу для телеканалу “UA:Львів”. 

Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

За словами Мар’яни Сич, ситуація триває два тижні. Вона готує розслідування про історію, яка є резонансною на Львівщині і має суспільний інтерес. Відтак, журналістка хотіла почути думки усіх, кого згадуватиме у своєму матеріалі.

“На початку липня ми поїхала додому до чоловіка, який є батьком колишнього правоохоронця. Останній обіймав високу посаду на рівні країни. До виходу розслідування прізвищ називати не буду. Запитання були однакові як до батька, так і до сина. Ми стояли на дорозі, громадському місці, і єдину фразу, яку озвучила “А є хто вдома?”. А також попросила сусідку повідомити мешканців будинку, що хотіла б з ними поспілкуватися. До нас ніхто не вийшов, тож ми поїхали”, - розповіла ІМІ Мар’яна Сич.

У цей день пізно ввечері зателефонував чоловік, який представився юристом, розповіла журналістка. “Почалися натяки на судові позови, закиди у “пресингу, втручанні в особисте життя і незаконному зборі інформації”, лист мені на електронку о другій ночі, листи у редакції з якими я співпрацюю. Далі пропозиція зустрітися, щоб вияснити незрозумілі моменти. Зустріч знімати на відеокамеру не можна, лише проводити аудіозапис, бо ці люди лише юристи, а не мої фігуранти. Сенсу у зустрічах я не бачу, я написала чіткі і конкретні запитання, які мене цікавили. Екс-правоохоронець на них відповів одразу, а от з його батьком була вся ця історія”, - зазначила Сич.

За словами журналістки, днями почалися нові листи додому і на електронку. “Звісно, краще закидати всюди листами, ніж власникам фірми піднести слухавку і відповісти на запитання. Автор листів на електронку - директор однієї компанії. Знову пропозиція про зустрічі, бо до нього звернулася особа, до якої зверталася я. У директора фірми мій номер з 5 липня, він його не раз перевіряв по мобільних додатках, я це бачу. І лише зараз пропозиція про зустріч. Звідки у нього мій номер і чому він почав мною цікавитися ще відтоді?  Для мене цілком зрозуміло, звідки йде ця історія і зрозуміло, що так на мене хочуть тиснути, залякати і перешкоджати моїй роботі”, - розповіла Мар’яна.

Наразі Мар’яна Сич не подала заяву у правоохоронні органи. Каже, якщо ситуація триватиме далі, то обов'язково звернеться у поліцію та прокуратуру. 

Зазначимо, що конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був вперше оголошений минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Серед них - програма “#Інсайд” для “UA:Львів”, авторкою та журналісткою якого є Мар’яна Сич.

Liked the article?
Help us be even more cool!