ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лауреатом премії імені Стуса став режисер Сергій Буковський

Фото – PEN Ukraine
Фото – PEN Ukraine

Режисер-документаліст Сергій Буковський став лауреатом премії імені Василя Стуса 2023 року. 

Члени журі премії оголосили ім’я лауреата під час урочистої церемонії, яка відбулася 14 вересня в Києві, повідомляє організація PEN Ukraine, яка є однією з організаторів премії.

“Шістдесятники, до когорти яких входив і Василь Стус, зробили все, аби Незалежність, котру виборола Україна, стала реальністю. Нині з’явилося нове покоління кінематографістів, яке робить свою справу професійно і талановито. Приємно усвідомлювати, що мої молоді колеги сьогодні не лише знімають справжнє кіно, а й доносять світові знання про нашу культуру”, – сказав Сергій Буковський у своїй промові під час нагородження.

Як лауреат премії він отримав грошову винагороду та статуетку.

Сергій Буковський – український кінорежисер-документаліст, актор, представник критичної школи української документалістики. Народний артист України (2008), володар Ордена “За заслуги” III ступеня (2021). Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2004) за дев'ятисерійний телефільм “Війна. Український рахунок” (2003). У 2017 році отримав Першу національну кінопремію “Золота Дзиґа” за стрічку “Головна роль” у номінації “Найкращий документальний фільм”. У 2023 році відбулася прем'єра фільму “Іван і Марта” про подружжя Івана та Марти Дзюб – над стрічкою режисер працював з 2018 року. 

Загалом творчий доробок лауреата налічує понад 40 кінофільмів, серед яких, зокрема, фільм “Живі” (2008) про українців, що пережили Голодомор 1932–1933 років. У 2014 році Сергій Буковський створив Майстерню.doc – майстерню документального кіно для молодих кінематографістів.

Премія імені Василя Стуса в царині культури була заснована в 1989 році Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції на чолі з Євгеном Сверстюком. Починаючи з 2016 року Український ПЕН, Києво-Могилянська бізнес-школа та видавництво “Дух і Літера” продовжили цю ініціативу.

Премію щороку вручають літераторам, митцям, режисерам, музикантам, культурним менеджерам, громадським діячам за внесок в українську культуру й стійкість громадянської позиції.

З часу заснування премії її отримали понад 70 українських митців, зокрема Опанас Заливаха, Михайлина Коцюбинська, Василь Овсієнко, Іван Світличний, Мирослав Маринович, Євген Захаров, Володимир В’ятрович, Марія Бурмака, Сашко Положинський, Святослав Вакарчук, Тарас Компаніченко, Олександра Коваль, Сергій Жадан, Борис Ґудзяк, Влад Троїцький, Ахтем Сеітаблаєв, Тарас Возняк, Віталій Портников.

Liked the article?
Help us be even more cool!