ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ засудила розпалювання ворожнечі проти ромів у передачі телеканалу "Україна 24"

05.02.2021, 16:03

Комісія з журналістської етики знайшла поширення мови ворожнечі щодо ромів у випуску політичного ток-шоу телеканалу “Україна 24” “Україна завтра” від 6 листопада 2020 року та висловила телеканалу дружнє попередження.

Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 3 лютого.

Зі скаргою на ток-шоу до комісії 15 січня звернулася міжнародна благодійна організація “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”. У скарзі зазначалося, що Володимир Мартиненко, відрекомендований як радник міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, під час коментування статистики щодо злочинності в місті Києві акцентував на етнічній належності частини осіб, підозрюваних у крадіжках, до ромського етносу. 

Зокрема, у його виступах лунали такі фрази як "…то в Києві затримано лише в цьому році 182 роми, які дуже часто затримуються, у них є багато приводів", "Згідно наявної оперативної інформації, на території залізничного вокзалу "Київ-Пасажирський" злочинну діяльність здійснюють 87 осіб ромської народності, які з початку 20-го року доставлялися до відділу поліції на станціях залізничного транспорту більше 5 тисяч разів, тобто це більше 15 разів на добу. А знаєте в чому дуже велика суть цих процесів? От поки їх затримують, поки їх утримують у відділку поліції, вони не крадуть. Як тільки їх випустили – вони починають те робити знову". 

КЖЕ проаналізувала висловлювання радника міністра внутрішніх справ та зазначила, що в його висловах, які базуються на статистиці, міститься стереотипізація ромів та асоціація їх зі злочинністю.

Комісія вважає, що інформація, озвучена Володимиром Мартиненком, містила мову ворожнечі, а канал припустився порушень пункту 15 Кодексу етики українського журналіста, оскільки ведучі програми не вжили заходів щодо припинення поширення гостем програми мови ворожнечі.

Водночас комісія погоджується з тезою представників телеканалу щодо того, що вони не здійснювали контролю над інформацією, яка поширювалась у прямому ефірі, а тому не були безпосередніми поширювачами інформації в цьому випадку. "Неможливо заперечити і того факту, що основною проблемою в рамках розгляду цієї справи є методологія збору працівниками державних органів статистичної інформації", – зазначає КЖЕ. 

Зважаючи на викладене вище, комісія вважає, що у випуску політичного ток-шоу телеканалу "Україна 24" "Україна завтра", який транслювався каналом 6 листопада 2020 року, допущено порушення пункту 15 Кодексу етики українського журналіста, та висловлює телеканалу дружнє попередження.

Під час висвітлення ромської тематики Комісія закликає уникати мови ворожнечі, упередженого та дискримінаційного ставлення в журналістських матеріалах та рекомендує:

  • уникати узагальнень, які призводять до стереотипних уявлень про стиль життя, поведінку, соціальну роль тощо осіб ромської національності;
  • висвітлювати думки, позицію осіб ромської національності, якщо матеріал стосується ромської тематики;
  • ретельно добирати експертів / експерток для отримання коментарів, уникаючи висвітлення позиції осіб, які є ксенофобами;
  • дотримуватися балансу думок та запрошувати ромські правозахисні організації та активістів для висвітлення ромської тематики.
Liked the article?
Help us be even more cool!