ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ висловила публічний осуд "Аверсу" за сюжет про голову Львівської ОВА Козицького

23.06.2022, 13:13
Фото - КЖЕ
Фото - КЖЕ

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд телеканалу “Аверс” за сюжет про голову Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького від 28 березня 2022 року.

Комісія за власною ініціативою звернула увагу на сюжет “Аверсу” “Язик мій – ворог мій: за що окупанти подякували начальнику Львівської ОВА”.

Ведуча випуску новин стверджує, що: “Максим Козицький так похвалився бензиновими ріками, що після цього росіяни одразу розбомбили нафтобази на Західній Україні”. Вона ж стверджує, що голова Львівської ОВА розповідав про те, про що найбільше знає – а саме про нафтогазову сферу, вихідцем з якої він сам і є.

У сюжеті журналістка за кадром розповідає про пост Козицького у Facebook, у якій він звітує про нараду з аграріями щодо забезпечення пальним, наступного дня після якого відбулося бомбардування нафтобаз на Львівщині, Рівненщині та Волині. Журналістка показала скріншоти реакцій користувачів соцмереж, зокрема подяку одного з проросійських телеграм-каналів за інформацію для немовбито наведення ракетних ударів. Далі журналістка порівнює пост Козицького з його ж проханням до медійників не знімати об’єкти критичної інфраструктури. 

“Необережний ляп язиком поставив цю [посівну] кампанію під загрозу”: так стверджує журналістка. Після цього сюжет концентрується на немовбито недосвідченості Максима Козицького на подібних посадах.

КЖЕ вважає, що канал порушив пункти 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста:

  • Пункт 9 Кодексу етики українського журналіста: “Факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення”.
  • Пункт 10 Кодексу етики українського журналіста: “Точки зору опонентів, у тому числі тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано. Так само мають бути подані оцінки незалежних експертів”.

Комісія звернулася до “Аверсу” прокоментувати порушення вимог пунктів 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста. Директорка телеканалу Наталія Московка відповіла, що вказівки на ці пункти є абстрактними та необґрунтованими, а у сюжеті не стверджується про прямий причинно-наслідковий зв’язок між діями Максима Козицького та ударами по інфраструктурних об’єктах у Львівській області, а йдеться лише про можливість цього зв’язку. Вона також вважає звернення до ТРК “Аверс” з цього питання тиском на редакційну політику медіа.

КЖЕ зазначає, що будь-яка критика діяльності того чи іншого політичного діяча має базуватися на суворих правилах: будь-яке обвинувачення у протиправній діяльності має бути належно обґрунтованим, будь-які припущення мають бути відділені від фактів та не подаватися як факти, а до осіб, що піддаються критиці, варто звертатися за коментарем задля можливості висвітлити власний погляд на певну подію, що відбулася. Ці вимоги зафіксовані у пунктах 9 та 10 Кодексу етики українського журналіста і є надважливими для журналістів, що працюють у політичній сфері чи намагаються розслідувати певні зловживання чиновників.

У сюжеті, який стосується звинувачень голови Львівської ОВА у наведенні російських ракет на нафтобази у Львівській області, мала б бути висвітлена позиція самого Максима Козицького. Не зробивши цього, зазначає КЖЕ, “Аверс” порушив вимоги пункту 10 Кодексу. 

Комісія відзначає, що вставки відео, у яких чиновник стверджує про те, що відбулися вибухи, а також його пости в соцмережах не забезпечують балансу думок в рамках розглядуваного сюжету, адже тематично стосуються не висунутих медійниками звинувачень.

Крім того, КЖЕ зауважує, що такі цитати як “Максим Козицький так похвалився бензиновими ріками, що після цього росіяни одразу розбомбили нафтобази на Західній Україні”, “Необережний ляп язиком поставив цю [посівну] кампанію під загрозу” тощо створюють у глядача враження про те, що безпосередньо дії голови Львівської ОВА призвели до атаки по нафтобазах. 

“В сюжеті не наводиться інших доказів цьому, а також не показано чи Максим Козицький десь напряму вказував координати, адреси, чи розміщував фото нафтобаз. Маємо нагадати, що за рівня розвитку сучасних технологій така інформація доступна противнику як через супутникові знімки, так і інформацію в ресурсах на кшталт Google Maps”, - зазначає Комісія.

На думку КЖЕ, це дозволяє говорити про неналежне відділення фактів від припущень у ефірі “Аверсу”, а як наслідок – наявності у сюжеті упередженості щодо Максима Козицького. Саме тому працівники телеканалу порушили вимоги пункту 9 Кодексу.

Як повідомляв ІМІ, луцький телеканал “Аверс” на підставі коментаря з фейсбуку звинуватив голову Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького в розкраданні гуманітарної допомоги від представників Української діаспори в США. Козицький заявив, що ця інформація не відповідає дійсності.

Liked the article?
Help us be even more cool!