ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ висловила дружнє попередження телеканалу "Дом" через сюжет про "радикалів в Україні"

02.07.2021, 17:36
Фото: Дом
Фото: Дом

Комісія з журналістської етики 2 липня висловила дружнє попередження державному каналу для тимчасово окупованих територій "Дом" через сюжет "Радикали в Україні. Розбір". Про це йдеться на сайті КЖЕ.

Після скандалу довкола сюжету канал сам звернувся до КЖЕ з проханням оцінити сюжет на предмет відповідності положенням Кодексу етики українського журналіста. Шеф-редактор телеканалу "Дом" Олексій Мацука сказав комісії, що, на погляд редакції, подана в сюжеті інформації не суперечить Кодексу етики українського журналіста. "У сюжеті чітко вказуються джерела походження інформації, а безпосередньо сюжет ґрунтується на даних, які були розповсюджені правозахисниками; жодна зі сторін дискримінації в сюжеті не зазнає", – сказав він.

Комісія з журналістської етики, своєю чергою, звернулася по експертний висновок до керівника Групи моніторингу прав національних меншин та фахівця з діяльності радикальних організацій В’ячеслава Ліхачова. Він наголосив, що необхідно розрізняти та коректно використовувати терміни "націоналістична організація" та "радикальна організація". На його думку, у сюжеті необхідної чіткості в цьому питанні немає.

КЖЕ зафіксувала в сюжеті "Радикалы в Украине. Разбор" порушення пунктів 6 (повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події), 9 (факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного) та 10 (точки зору опонентів, зокрема тих, хто став об’єктом журналістської критики, мають бути представлені збалансовано) Кодексу етики українського журналіста. "З огляду на те що телеканал сам звернувся до комісії з проханням проаналізувати сюжет, а також обмежив до нього доступ в інтернеті на період розгляду справи, комісія виносить телеканалу "Дом" дружнє попередження", – йдеться в заяві.

Як пише "Детектор медіа", Олексій Мацука відмовився коментувати це рішення. 

Крім того, КЖЕ рекомендувала медіа в матеріалах, що стосуються діяльності радикальних організацій:

  • вживати належну термінологію щодо організацій, про діяльність яких згадується в сюжеті;
  • подавати інформацію про відповідні організації лише в тому разі, якщо вона є суспільно важливою;
  • уникати ситуацій, за яких матеріал у медіа використовується для односторонньої критики відповідних організацій або ж, навпаки, пропагування їхньої діяльності;
  • базувати твердження про діяльність таких організацій на належних та достовірних фактах;
  • дотримуватися балансу, надаючи представникам організацій, діяльність яких висвітлюється або критикується, можливість прокоментувати звинувачення в їхній бік, а також залучаючи незалежних експертів;
  • утриматися від ретрансляції мови ворожнечі, яка може міститись у закликах відповідних організацій.

Нагадаємо, на каналі "Дом" 11 квітня 2021 року вийшов сюжет "Радикали в Україні. Розбір", автори якого кажуть, що українські радикальні націоналістичні організації часто фігурують у медіа "разом з повідомленнями про нетерпимість, дискримінацію, погроми чи погрози"; що "екстремістські дії" деяких націоналістів "грають на руку російській пропаганді" тощо.

19 квітня журналіст, виконувач обов'язків шеф-редактора телеканалів ДП “Мультимедійна платформа іномовлення України” (телеканали UATV та “Дом”) Олексій Мацука заявив про погрози фізичною розправою, які він отримує в соцмережах. Серед причин Мацука назвав використання російської мови для виробництва контенту, його належність до Донбасу, те, що він переселенець, та інші.

Після цього телеканал "Дом" тимчасово прибирав з YouTube-каналу сюжет "Радикали в Україні". Редакція телеканалу зауважила, що сюжет не мав на меті поширення стереотипів, а, навпаки, його завданням є протидія російським наративам.

Liked the article?
Help us be even more cool!