ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ публічно засудила ведучого Дроздова за висловлювання про глядачів "каналів Медведчука"

12.05.2021, 13:00
Фото – фейсбук Остапа Дроздова
Фото – фейсбук Остапа Дроздова

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд журналісту, ведучому 4 каналу Остапу Дроздову за образливі висловлювання про глядачів санкційних телеканалів “112 Україна”, ZIK та NewsOne.

Таке рішення Комісія ухвалила 11 травня, повідомляється на сайт КЖЕ.

Скарга на дії ведучого надійшла до КЖЕ від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на підставі листа Служби безпеки України. 

У своїй скарзі Нацрада зазначила, що під час моніторингу телеканалу 8 та 15 лютого 2021 року зафіксувала пряму трансляцію авторських телепередач Остапа Дроздова “Прямим текстом”. У скарзі наведено цитати з випусків програми, де журналіст коментує рішення Ради національної безпеки й оборони про закриття трьох телеканалів – 112, NewsOne і ZIK. Водночас автор негативно характеризує людей, які є глядачами цих телеканалів. На їхню адресу журналіст використовує такі словосполучення, як “громадянські щури”, “абсолютні імбецили”, “одноклітинні”, “пропащі люди”, “списані люди”, “неліквід і баласт”, “запроданці”, “зрадники”, “вороги” тощо.

У відповіді телеканалу (ТОВ ТРК “Інтеррадіо”) зазначається, що Остап Дроздов у своїх телепрограмах “висловлює своє суб'єктивне ставлення до певних подій та оціночні судження”, що, на думку керівництва ТРК, “є реалізацією права на свободу слова”. На телеканалі не вбачають порушень закону або журналістської етики в згаданих програмах.  

Сам Остап Дроздов у своєму поясненні заперечує всі закиди, які містяться в скарзі Нацради, і посилається на статтю 30 Закону України “Про інформацію” – “ніхто не  може бути притягнутий до відповідальності за оціночні судження”.

“У досліджуваному етері звучать оціночні судження, в яких, по-перше, немає жодних фактичних даних; по-друге, вони не спрямовані нікому персонально й адресно; по-третє, ці оціночні судження саме тому і є оціночними, бо містять відповідні мовно-стилістичні засоби”, – пояснив журналіст. Вжиті ним вислови він не вважає розпалюванням ворожнечі чи пропагандою ненависті й називає такі закиди спробою “обеззубити українську журналістику” в умовах російської збройної агресії.

КЖЕ зазначає, що враховує формат програми, який припускає використання сатири для обговорення складних питань, і вільний вибір інструментів для висловлення автором своєї думки. 

“Проте в цьому випадку автор програми ставить знак рівності між змістом закритих телеканалів та поглядами й навіть намірами глядачів. Такими діями журналіст підміняє суспільно важливу дискусію про вплив проросійської пропаганди на ситуацію в Україні або про підстави для рішення РНБО закликами до упередженого ставлення до групи людей, які були глядачами цих телеканалів”, – йдеться в повідомленні.

Комісія дійшла висновку, що в діях журналіста Остапа Дроздова містяться ознаки порушення ст. 15 Кодексу етики українського журналіста. Із відповіді, наданій Комісії, випливає, що журналіст усвідомлював наслідки своїх дій, а висловлювання не були помилкою.

Керівництво 4 каналу у своїй відповіді на адресу КЖЕ не засудило дискримінаційних висловлювань журналіста. Посилання на те, що з часу трансляції програми телеканал не отримав звернень від осіб, які вважали свої права порушеними, не може бути виправданням для цькування в ефірі певної групи людей. 

“Враховуючи рівень охоплення каналу, статус ведучого як відомого й досвідченого тележурналіста, суспільний резонанс, який викликали висловлювання автора програми, та беручи до уваги відповіді журналіста та телеканалу, Комісія з журналістської етики оголошує журналісту Остапу Дроздову та 4 каналу (ТРК “Інтеррадіо”) публічний осуд”, – зазначила КЖЕ.

Комісія з журналістської етики рекомендує журналістам і медіа, які в прямому ефірі висвітлюють теми, що спричиняють гострий конфлікт у суспільстві, дотримуватися певної лінії коректної поведінки:

  1. Уникати будь-яких натяків на неповноцінність групи людей з певною спільною ознакою, як-от релігійні, політичні та інші погляди, національність, гендер, інвалідність, вік тощо.
  2. Не використовувати медіа для розпалювання ворожнечі, ретрансляції негативних стереотипів та упереджень стосовно окремих соціальних та інших груп.
  3. Розробляти редакційні стандарти роботи та правила поведінки ведучих у прямому ефірі. Неприпустимо використовувати мову ворожнечі для підвищення рейтингу або кількості переглядів. Ведучі та редакція мають негайно реагувати на випадки порушення етичних стандартів.
  4. Неприпустимо використовувати назви, похідні від медичної термінології, для негативної характеристики людини. Журналісти повинні засуджувати вживання таких слів публічними особами або під час прямих ефірів.
Liked the article?
Help us be even more cool!