ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ дала роз’яснення щодо етичної поведінки журналістів під час збору інформації

04.05.2020, 15:05
Фото – cje.org.ua
Фото – cje.org.ua

Комісія журналістської етики (КЖЕ) роз’яснила правила поведінки журналістів у процесі пошуку та збирання інформації, комунікації з джерелами. Про це повідомляється на сайті КЖЕ.

Комісія, спираючись на Кодекс етики українського журналіста, а також на практику застосування етичних кодексів у європейських країнах, звертає увагу журналістів та редакцій на таке:

  • Ретельність на наполегливість у зборі інформації чи критика особи мають відбуватись у межах загальноприйнятої суспільної поведінки та не перетворюватися на хамство чи цькування.
  • Під час збирання новин, інформаційного матеріалу, фото- і відеоматеріалів не можуть використовуватися нечесні та незаконні методи. Прихований пошук і збір інформації можуть бути виправдані в окремому випадку, якщо завдяки їм отримано інформацію, яка має значний громадський інтерес і яка б не була доступною в інший спосіб. Зловживання прихованим методом заради марнославства журналіста неприпустиме.
  • Під час збору інформації важливим є уникнення конфлікту інтересів та зловживання статусом журналіста для досягнення власної приватної мети або на догоду чиїмось інтересам. Журналісти та редакції повинні зберігати незалежність стосовно будь-яких інтересів та будь-яких упереджень, зокрема власних.
  • Журналісти не мають користатися слабким чи непевним становищем своїх джерел інформації, тиснути на них чи маніпулювати ними задля її отримання, особливо якщо йдеться про дітей, жертв сексуальних злочинів чи інших потерпілих у різних ситуаціях.

“Пошук і збір інформації – це складова щоденної роботи журналіста. Проте в процесі цієї роботи повага до людської гідності та прав особистості мають бути основними для журналістів та редакцій. Журналістська етика – це частина журналістської компетентності”, – зазначає КЖЕ.

Liked the article?
Help us be even more cool!