ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Kyiv Post написав, що оточення Порошенка платило ЗМІ за джинсу. Горковенко назвав це фейком

19.12.2019, 13:34
Фото – prm.ua
Фото – prm.ua

Українська англомовна газета Kyiv Post із посиланням на отримані нею документи написала, що оточення експрезидента Петра Порошенка платило засобам масової інформації за сприятливе висвітлення та запускало кампанії проти його критиків у соціальних мережах, повідомляє “Детектор медіа”

Документи нібито були знайдені в кабінеті колишнього завідувача відділом Головного управління інформаційної політики Адміністрації Президента Володимира Горковенка.

Згадані документи, які отримало видання Kyiv Post, нібито є частиною неофіційного медіаплану. У них ідеться про неофіційні інформаційні кампанії Адміністрації Президента у 2015 та 2016 роках.

У документах наведено перелік бюджетів для українських телеканалів, друкованих ЗМІ, вебсайтів та радіостанцій, які отримували гроші за публікацію матеріалів за гроші, тобто джинси.

“Документи також описують механізми залучення політичних експертів для поширення думок, вигідних Порошенку та його союзникам, виступаючи в ролі незалежних коментаторів. Наприклад, у документах зазначено, що 1 мільйон доларів – більшість із них готівкою – було виплачено семи радіостанціям під час місцевих виборчих кампаній 2015 року за те, що "вони були представлені в сегментах новин”, – пише Kyiv Post.

Також, за інформацією видання, у вересні та жовтні 2015 року газета “Аргументы и факты” начебто отримала по 2100 доларів за публікацію двох статей. Так само розміщувалися матеріали і в таких виданнях, як “Сільські вісті”, “КП в Украине”, “Україна молода”, “Газета по-українськи”, “Комментарии”, “Факты и комментарии” та “Сегодня”.

“За шість тижнів до місцевих виборів 2015 року сім популярних радіостанцій отримали 874 859 доларів як плату за джинсу в новинах. Крім того, п'ять із цих станцій отримали 277 557 доларів за регулярні політичні оголошення за той самий період. У документі зазначено, що більша частина була сплачена готівкою. Представники Hit FM, однієї з провідних радіостанцій України, повідомили Kyiv Post, що платні новини зазвичай купуються перед виборами і продаються разом з комерційними матеріалами”, – пише видання.

Сам Володимир Горковенко в коментарі “Детектору медіа” назвав інформацію Kyiv Post джинсою та фейком від заступника глави Офісу Президента України (ОПУ) Кирила Тимошенка. 

Він звернув увагу на те, що оприлюднені “документи” не є такими, оскільки не містять його підпису. А позначки, написані від руки, не схожі на його почерк. До того ж матеріали складено російською мовою.

“Усі, хто мене знають, можуть підтвердити, що я не спілкуюся та не пишу російською. Тим паче якісь “документи”. Російська – це мова спілкування Офісу Президента, звідки цей фейк і народився. З якою метою? Я не знаю. Це смішний фейк. Привіт Кирилу Тимошенку, – сказав Горковенко, – Мене дивує Kyiv Post. Видання, яке заявляє, що працює за стандартами, назвало документами те, що жоден суд не визнає такими”.

Горковенко додав, що, коли він ішов з посади, у кабінеті не залишалося жодних документів. “Добре, що не підкинули наркотики. Єдине, що залишалось у кабінеті, – це портрет Януковича, який стояв за шафою. Тому що інколи я на його звороті щось малював. Дивно, що вони не знайшли його. Цей портрет більш правдоподібний, ніж те, що намагаються видати за документи без мого підпису, ще й російською мовою”, – додав він.

Зі свого боку Кирило Тимошенко зазначив, що дізнався про розслідування Kyiv Post після звернення "Детектора медіа" по коментар. "Завдяки вам, по-перше, я згадав, хто такий пан Горковенко. А по-друге, прочитав цікаве розслідування у виданні Kyiv Post. Єдине, що можу сказати, – це порадити пану Горковенку не намагатися піаритися за рахунок співробітників Офісу Президента та прізвищ, які він згадує у своїй прямій мові. Якщо він має питання щодо розслідування, то нехай він розбирається з Kyiv Post. Мене, чи Офіс Президента, чи партію приклеювати до розслідувань щодо фігурантів зі старої влади не треба", – сказав Тимошенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!