ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КСУ визнав конституційною заборону показу російських фільмів

22.12.2021, 10:04
Фото – Georgia News
Фото – Georgia News

Велика палата Конституційного Суду ухвалила рішення в справі про заборону показу російських фільмів і серіалів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на представницю Верховної Ради в КСУ Ольгу Совгирю.

За її словами, КСУ ухвалив рішення в справі за конституційним поданням 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України окремих положень законів “Про телебачення і радіомовлення” та “Про кінематографію”.

Так, КСУ визнав конституційними положення, які передбачають унеможливлення використання телерадіоорганізацій, зокрема, для трансляції аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним з учасників яких є особа, внесена до переліку тих, хто створює загрозу національній безпеці, оприлюдненого на вебсайті центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв.

Також забороняється трансляція (демонстрування шляхом показу каналами мовлення) фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора. Окрім того, заборона трансляції фільмів, вироблених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які не містять популяризації або пропаганди органів держави-агресора та їхніх окремих дій, поширюється на фільми, вироблені та/або вперше оприлюднені (демонстровані) після 1 січня 2014 року.

Крім того, конституційними визнаються і положення, які визначають, що перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, складає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, на підставі звернень Ради національної безпеки і оборони України, Служби безпеки України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, а також положення щодо того, що центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, оприлюднює на своєму офіційному вебсайті перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, та забезпечує своєчасне його оновлення.

“Це означає, що ці положення законів “Про телебачення і радіомовлення” та “Про кінематографію” залишаються чинними й надалі”, – підкреслила Совгиря.

Нагадаємо, у 2018 році 47 народних депутатів направили до КСУ конституційне подання щодо відповідності Конституції окремих положень статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення” та статей 15, 15-1, 26 Закону України “Про кінематографію”.

У 2015 році Верховна Рада заборонила трансляцію фільмів і серіалів, які були створені в Російській Федерації після 1991 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!