ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КСУ розгляне конституційність закону про мову 3 листопада

02.11.2020, 11:04
Фото – Новинарня / 5 канал
Фото – Новинарня / 5 канал

Конституційний Суд України планує на засіданні 3 листопада розглянути питання конституційності так званого закону про мову. Про це йдеться в порядку денному засідань, повідомляє “Детектор медіа”.

Справу розглядатимуть у закритому режимі.

“Продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (закрита частина пленарного засідання)”, – повідомляється на сайті суду.

Нагадаємо, в Україні 16 липня 2019 року набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. 25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила закон у цілому.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації. Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

Європейська комісія “За демократію через право”, відоміша як Венеційська комісія, дійшла висновку, що Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” не витримує балансу між захистом української мови та гарантуванням прав мов меншин.

21 червня 2019 року до КС звернувся 51 нардеп з вимогою визнати закон про мову неконституційним. Серед нардепів-підписантів – Нестор Шуфрич, Євгеній Мураєв, Наталія Королевська, брати Добкіни, Тетяна Бахтєєва, Вадим Новинський, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Сергій Ківалов тощо. На думку підписантів, закон про українську мову начебто порушує конституційне право громадян на використання рідної мови, створює атмосферу нетерпимості до мовного різноманіття в багатонаціональній Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!