ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кропивницька міськрада проведе закриту сесію та радить журналістам дивитись онлайн-трансляцію

23.04.2020, 15:34
Фото – скриншот з фейсбук-сторінки Андрія Табалова
Фото – скриншот з фейсбук-сторінки Андрія Табалова

Кропивницька міська рада проведе 24 квітня в закритому режимі позачергове засідання сесії. Журналістам радять дивитись онлайн-трансляцію.

Про це йдеться у зверненні секретаря міськради Андрія Табалов, оприлюдненому на офіційній фейсбук-сторінці міськради.

За словами секретаря, на сесії депутати розглянуть питання перерозподілу субвенції з державного бюджету, зокрема спрямування коштів на галузі освіти та охорони здоров’я, а також на забезпечення кропивничан інсуліном.

"Засідання проходитиме в закритому режимі, тому прошу журналістів та активістів поставитись із розумінням до ситуації і дивитися трансляцію онлайн", – зазначив Табалов.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що під час обмежувальних заходів, які впроваджуються органами місцевого самоврядування в умовах карантину, влада має забезпечувати журналістів отриманням інформації в інший спосіб. Інакше це буде перешкоджанням.

За словами юриста, Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" дозволяє органам місцевого самоврядування в умовах оголошеного карантину встановлювати певні обмеження, спрямовані на запобігання поширенню епідемії. Для зменшення контактів між людьми в умовах закритого приміщення багато заходів проводиться в дистанційному режимі, зокрема в режимі відеоконференції, відеотрансляції тощо.

Водночас, зауважив Алі Сафаров, ІМІ відзначає непоодинокі випадки, коли, обґрунтовуючи карантинними обмеженнями, органи місцевого самоврядування намагаються приховати від журналістів суспільно важливу інформацію. 

"Тому в кожному конкретному випадку потрібно аналізувати: чи був дотриманий баланс між карантинними заходами й правом на інформацію; чи забезпечують посадовці доступ журналістів до інформації про події на сесії шляхом її відеотрансляції, зокрема чи забезпечить відеотрансляція фіксацію не тільки слів головуючого, а й виступи депутатів у залі; чи буде в журналістів можливість отримати проєкти документів та іншу додаткову інформацію. У випадку, коли органи місцевого самоврядування не в змозі забезпечити журналістів зазначеною інформацією і матеріалами, недопуск журналістів у залу засідань можна вважати перешкоджанням законній професійній діяльності. Особливо коли на сесії розглядаються суспільно важливі питання про перерозподіл субвенції з державного бюджету", – зазначив Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!