ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремлівські боти напередодні 9 травня поширили фейкові цитати зірок Голлівуду

Пов'язані з російською владою боти поширили в соцмережі X напередодні 9 травня вигадані цитати зірок голлівудського кіно. Про це повідомляє російське медіа “Агентство” з посиланням на проєкт “Блокувальник ботів”. 

Кремлеботи обрали зірок голлівудського кіно, предки яких були вихідцями з СРСР чи Російської імперії. Вони опублікували 28 твітів з фотографіями 13 зірок та вигаданими фразами про роль червоної армії та радянського союзу в перемозі над Німеччиною в Другій світовій війні. 

Кампанію провели роботи російської мережі з дезінформації за кордоном “Двойник”. У публікаціях використовувались англійська, німецька та французька мови. 

Цитати організатори кампанії приписали Девіду Духовни, Міллі Йовович, Леонардо Ді Капріо, Гаррісону Форду, Зої Кравіц, Вайноні Райдер, Діані Агрон, Мілі Куніс, Хоакін Фенікс, Гвінет Пелтроу, Антоніні Коннелі, Наталі Портман.

Зіркам приписали цитати: 

  • “Нам нав'язують спотворену історію Другої світової війни. Нібито США перемогли самі” (Гаррісон Форд);
  • “Зазвичай ми вважаємо, що Освенцим був звільнений Сполученими Штатами. Насправді це зробила Червона Армія. Радянський Союз урятував сотні тисяч євреїв від знищення” (Наталі Портман);
  • “Жоден уряд не встояв би перед такими жахливими жорстокими ранами, яких Гітлер завдав Росії. Але Радянська Росія не тільки вижила й оговталася від цих ран, а й завдала німецькій армії такого сильного удару, який не змогла б завдати їй жодна інша армія у світі” (Девід Духовни).

Акторці Мілі Куніс, яка народилася в Україні, кремлеботи приписали фразу про те, що “до влади в Україні прийшли люди, кумиром яких є соратник Гітлера”. Далі у вигаданій цитаті нібито Куніс закликає “нагадати всьому світу про роль Радянського Союзу у визволенні світу від нацизму”.

 
Фейк з використанням зображення Міли Куніс. Фото – проєкт “Блокувальник ботів”
Фейк з використанням зображення Наталі Портман. Фото проєкт "Блокувальник ботів"

Як зазначає “Агентство”, редакції не вдалося знайти таких цитат у зірок, чиї образи використовували кремлеботи. Втім, там зауважили, що Антон Єльчин, якому кремлеботи приписали фразу про спроби Заходу “переписати історію Другої світової війни та применшити роль Росії”, помер 2016 року.

Також напередодні 9 травня пов'язані з російською владою сайти фейкових новин та телеграм-канали тиражували “новину” про те, що міська рада Парижа нібито вирішила перейменувати найдовший міст міста Пон-Аваль на міст Червоної армії. У кампанії брали участь сайти та канали, які раніше мали стосунок до пригожинської фабрики тролів, звернув увагу блогер Алекс Ліберті. Мерія Парижа повідомила, що перейменування моста не розглядалося.

Як повідомляв ІМІ, французький орган протидії іноземному впливу VIGINUM заявив про викриття спецоперації Росії під назвою Portal Kombat, у межах якої мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні.

2 квітня 2024 року міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурн заявив, що Франція запропонує ввести санкції на рівні Європейського Союзу проти російських компаній, які поширюють дезінформацію.

11 квітня 2024 року Федеральна прокуратура Бельгії розпочала розслідування щодо проросійської мережі пропагандистів, яка, ймовірно, платила депутатам Європарламенту за просування інтересів Кремля.

Liked the article?
Help us be even more cool!