ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бельгія відкрила справу щодо проросійської мережі пропагандистів, яка могла платити євродепутатам

12.04.2024, 18:00
Прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо. Фото – Belga

Федеральна прокуратура Бельгії розпочала розслідування щодо проросійської мережі пропагандистів, яка, ймовірно, платила депутатам Європарламенту за просування інтересів Кремля.

Про це заявив прем’єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо на пресконференції 12 квітня, повідомляє Politico.

“Наші органи правосуддя вже підтвердили, що це втручання підлягає юридичному переслідуванню”, – заявив Де Кроо.

Речник федерального прокурора Ерік Ван Дуйсе в розмові з виданням підтвердив, що 11 квітня ввечері було відкрито провадження за фактом спроби впливу на демократичні процеси. 

За словами Де Кроо, на території самої Бельгії жоден платіж не відбувся, але це не завадить розслідуванню. 

“Ця спроба впливу, авжеж, стосується демократичної інституції, штаб-квартира якої розташована в нашій країні, тож федеральний прокурор вирішив розпочати розслідування щодо цих подій”, – пояснив Де Кроо.

Бельгійське розслідування є сигналом, що скандал навколо російського шпигунства в ЄС набирає обертів, – це одне з перших офіційних проваджень, відкритих відтоді, як влада Чехії запровадила санкції проти новинного сайту Voice of Europe, який, за словами празького уряду, є проросійською операцією, покликаною вплинути на вибори в Європі.

Як пише видання,  Де Кроо став одним з перших європейських лідерів, який заговорив про корупційну мережу кілька тижнів тому в бельгійському парламенті, що Росія зверталася до депутатів Європарламенту й “платила” їм.

Сьогодні він поділився подробицями, зазначивши, що “цілі Москви зрозумілі”.

За його словами, Росія хоче “посприяти обранню до Європейського парламенту більшої кількості проросійських кандидатів, щоб підсилити в цьому органі певний проросійський наратив”.

Що відомо про російські пропагандистські мережі в ЄС

Як повідомляв ІМІ, французький орган протидії іноземному впливу VIGINUM заявив про викриття спецоперації Росії під назвою Portal Kombat, у межах якої мережа російських вебсайтів поширювала на Заході кремлівську пропаганду про війну в Україні.

Спецслужби кількох країн ЄС, зокрема Польщі та Чехії, викрили фінансовану Кремлем шпигунську мережу, яка використовувала сайт Voice-of-Europe.eu для поширення дезінформації.

2 квітня міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурн заявив, що Франція запропонує ввести санкції на рівні Європейського Союзу проти російських компаній, які поширюють дезінформацію.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!