ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремль запустив дезінформаційну кампанію проти України через фейкові сайти-клони Der Spiegel, Fox News та РБК – The Insider

У соцмережі X масово поширюються матеріали, спільна ідея яких у тому, що "українці повинні вимагати від своєї влади укласти перемир'я з Росією". Масована спам-атака розпочалася 25 жовтня, протягом кількох годин твіти публікувалися з дуже високою швидкістю – 2,5 твіту на хвилину. Це зауважив аналітичний проєкт "Блокувальник Ботів / antibot4navalny", який провів аналіз публікацій, пише The Insider.

Матеріали поширюються на фейкових сайтах відомих видань, причому не лише українських ЗМІ, а й провідних західних. Паралельно з цим у містах України раптово та одночасно відбулися пікети "За демобілізацію", на які вийшли жінки з однаковими плакатами. 

Дані аналітики з екс-Twitter є в розпорядженні The Insider.

Частина публікацій – посилання на кілька псевдонових / аналітичних нотаток. Як зауважили аналітики, вони розміщені на сайтах – підробках під відомі українські новинні сайти. Всі вони пишуть, що поразка у війні близька і неминуча; Ізраїль відтягне військову та фінансову допомогу, яка призначалась Україні; на українців чекає зима без опалення, без пенсій та зарплат; а за відсутності військової техніки влада відправляє на забій тисячі солдатів, щоб утримати панування.

Скрін The Insider

Фактично це масована спам-атака прокремлівськими матеріалами не лише на українську, а й на західну аудиторію. Кілька десятків окремих матеріалів були поширені не тільки англійською мовою, але також французькою, німецькою та івритом.

Фото – The Insider

Ті самі облікові записи, що розповсюджують фейкові статті, постять і пряму кремлівську пропаганду. А саме – сайт ukraine inc з роликом про "наркомана Володимира Зеленського".

Як пояснили The Insider аналітики проєкту, публікація твітів з такою швидкістю і в такій кількості свідчить про те, що це автоматизований процес:

"На відміну від традиційних "тролів на зарплаті", яких ми вивчаємо понад рік, у цій спам-атаці йдеться виключно про автоматичну публікацію. Це означає, що дуже дешево зробити її масовішою і в 10, і в 100, і в 1000 разів. Поточний обсяг такого спаму за хвилину приблизно можна порівняти з тим, що зазвичай виробляє "фабрика тролів" у Twitter. Але живих тролів за клавіатурами масштабувати дорого та складно, а автоматичний спам – елементарно".

Ті самі акаунти поширюють не лише антиукраїнську риторику. Багато хто також публікує фотографію стіни будівлі, на яку нанесено зірки Давида. Одні й ті самі облікові записи розсилають це фото в коментарях до безлічі записів. Опис до фотографії у всіх приблизно один і той самий, тільки різними мовами. Цитати: "сумно бачити, що конфлікт зайшов так далеко", "сумна реальність, як міжнародні конфлікти можуть вплинути на повсякденне життя".

На думку аналітиків проєкту "Блокувальник Ботів / antibot4navalny", у такий спосіб іде накачування тривожності та перемикання уваги на арабо-ізраїльський конфлікт з України.

Хакери з ГРУ практикують вкидання дезінформації та фішингові атаки через підроблені сайти світових ЗМІ вже багато років, і після повномасштабного вторгнення такі атаки посилилися. Про цю роботу відомства раніше писав The Insider у матеріалі "Атака клонів. ГРУ розпочало масштабну кібератаку на Україну".

Замітки мають українськомовну та російськомовну версії. Посилання ведуть на українськомовні сайти, але назви нотаток у посиланнях російськомовні – начебто редакція має основну мову російську.

Реальним українським спікерам та журналістам немає сенсу розміщувати матеріали на сторонніх сайтах.

Облікові записи підписані переважно на великі казахстанські ЗМІ / органи влади. Тобто створювалися казахстанським підрядником або з-під VPN із виходом у Казахстані.

Liked the article?
Help us be even more cool!