ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремль вимагає від своїх пропагандистів не називати Зеленського Президентом України

Фото – president.gov.ua
Фото – president.gov.ua

Адміністрація президента Росії вимагає від підконтрольних Кремлю засобів масової інформації перестати називати Президента України Володимира Зеленського президентом. 

Про це повідомляє видання “Холод” з посиланням на співробітників російських видань, які отримали відповідну директиву. 

За словами співрозмовників, посадовці Кремля пропонують виданням під час висвітлення діяльності Володимира Зеленського або не згадувати його посаду, або використовувати словосполучення “режим Зеленського”. Основний наголос у вимозі йде на заголовки новин, щоб Зеленський відбивався без посади в рядках видавання агрегаторів.

Крім заголовків, вимоги хочуть поширити на основний текст матеріалу і бекграунд новин (частина текстів, де розповідається передісторія інфоприводу). Однак основний наголос поки що роблять саме на заголовках, щоб під час видавання інфоприводів у “Дзен.Новинах” (колишній сервіс “Яндекс.Новини”) Володимир Зеленський відбивався без офіційного статусу.

Вимога стосується всіх видів медіа: від телеканалів до інтернет-ЗМІ. Директиву розіслали ввечері 15 вересня. У деяких редакціях ці вимоги спричинили хвилю обурення – деякі співробітники навіть погрожували звільнитися, зазначили співрозмовники видання.

Видання зазначає, що деякі ЗМІ вже почали виконувати вимогу. Так, у РІА Новини з 15 вересня низка новин почала виходити без формального статусу Зеленського. Агентство Regnum, яке раніше називало Зеленського “Президентом України”, тепер називає його “главою київського режиму”, “київським лідером” та “українським лідером”.

Нагадаємо, Росія після початку військового вторгнення в Україну ухвалила нові адміністративні та кримінальні статті про “фейки” та “дискредитацію” російської армії. За ними правопорушенням вважаються антивоєнні висловлювання та будь-які висловлювання про війну в Україні, які не збігаються з офіційною позицією російської влади. Так, війну заборонено називати війною, а у виборі джерел інформації можна спиратися лише на офіційні російські дані. В адміністрації президента для співробітників провладних ЗМІ стали частіше готувати методики про те, як варто висвітлювати ті чи інші гучні події.

Liked the article?
Help us be even more cool!