ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коростишівське радіо з лютого 2022-го опублікувало майже тисячу дитячих казок у своєму тг-каналі

03.06.2024, 11:00
Оксана Трокоз

Близько тисячі казок для дітей за період повномасштабної війни опублікувала у своєму телеграм-каналі команда Коростишівського радіо. 

Як повідомила представниці Інституту масової інформації директорка Коростишівського радіо Надія Меленець, рубрику “Казка для малят” започаткували в перші дні повномасштабного вторгнення. 

За її словами, в той час увага дорослих була прикута до новин і повідомлень про повітряні тривоги, а на трасі Київ – Чоп, вздовж якої розташоване місто Коростишів, точилися запеклі бої. Тоді директорка Коростишівського радіо вирішила підтримати дітей, які вимушені ховатися в укриттях.

“Коли згадую кінець лютого 2022 року, досі моторошно. Лунають сирени, люди в страху, в паніці біжать в укриття, хто в приватних будинках, то в підвали, якщо є, і вдень, і вночі тривоги безперестанку. У підвалах ночували з дітками, які на ніч просять казочку. А як мамі налаштуватися читати ту казочку, щоб заспокоїти дитину, коли вона сама в стресі. Такі розповіді слухала й думала, чим же я можу допомогти і мамам, і діткам. Ось так виникла ідея рубрики “Казка для малят” в аудіозаписах на телеграм-каналі “Коростишівське радіо”, – розповіла Надія Меленець.

Директорка Коростишівського радіо Надія Меленець на робочому місці. Фото з Facebook

Майже одразу радійники почали отримували схвальні відгуки й слова вдячності від слухачів. У перші тижні війни випускали переважно казки, начитані акторами й дикторами, а потім директорка почала начитувати казки сама.

“До редакції також приходили охочі, приносили свої авторські казки. Серед яких були й діти, які пишуть самі казочки. Досі з ними тримаю зв’язок. Вони приходять поділитись ідеями для написання нових казок. Розповідають, про що пишуть зараз, над чим працюють. Це так зворушливо”, – розповіла Надія Меленець.

За понад два роки на телеграм-каналі Коростишівського радіо опубліковано велике різноманіття казок для різних вікових груп і на різні теми.

Схвально про таку дитячу рубрику відгукується психологиня благодійного фонду “Рокада” Леся Ковпака, яка працює з вимушеними переселенцями. Вона вважає казкотерапію ефективним методом для зняття стресу і покращення психологічного стану як дітей, так і дорослих.

“Коли дитина в укритті чи якихось некомфортних умовах, коли вимкнули світло, коли дорослі в стресі, то казка – це один з ресурсів, який ми можемо використати як заспокоєння, який занурює нас в уявний світ. Якщо ми, наприклад, не можемо зробити щось у реальному світі, ми уявляємо, як можемо зробити це в уявному світі”, – розповіла Леся Ковпака. Вона зазначила, що окрім прослуховування казки дієвим буде спробувати вигадати свою нереальну історію.

Психологиня благодійного фонду Рокада” Леся Ковпака. Фото: Оксана Трокоз

“У мене був дуже гарний досвід казкотерапії, коли діти писали, якими б вони бачили уявних героїв. Дуже багато дітей ставали величезними трансформерами, які відбивали ракети, деякі діти вигадали, що вони великі заводи, які збираються і можуть перетворювати метал на нові будинки на місці зруйнованих осель”, – розповіла психологиня.

Психологиня фонду “Голоси дітей” Марина Дробишева також вважає казкотерапію важливим методом, який допомагає дитині усвідомити свій досвід, адже, слухаючи казки, дитина проводить паралелі зі своїм життям, що дозволяє їй змінювати або програвати ситуації, які її турбують.

Навіть у бомбосховищі діти можуть уявляти себе героями казок і в такий спосіб допомагати собі реагувати на стрес та знаходити рішення, змінюючи перебіг ситуацій у своїй підсвідомості. 

“Казка допомагає дитині перетравити той досвід, який вона вже отримала, і далі йти з ним, щоб цей досвід не був руйнівним, а сприяв зростанню: що я зміг, я подолав, як той казковий герой, зміг стати таким же героєм. Це підіймає самооцінку дитини у власних очах: я також герой, я можу, я долаю і, якщо тоді зміг впоратися, зможу і надалі. Це також про розуміння, що в єдності є сила, в команді є сила, коли кожен є індивідуальністю і особистістю, але разом ми можемо досягти багато чого”, – зазначила Марина Дробишева.

Liked the article?
Help us be even more cool!