ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комунальний телеканал "МТМ" із Запоріжжя заявив про тиск посадовця міськради. Той заперечив

Запорізький комунальний телеканал "МТМ" заявив про тиск та втручання в редакційну політику начальника управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євгена Коваленка. Той звинувачення відкидає і заявляє про корупційні порушення з боку керівниці телеканалу Ірини Полієктової.

Про тиск телеканал повідомив листом Інститут масової інформації за підписом виконувачки обов'язків начальниці комунального підприємства "МТМ" Світлани Зайченко. Вона заміщує відсторонену від обов’язків керівницю Ірину Полієктову.

У листі канал стверджує, що Коваленко після свого призначення в травні 2023 року "розпочав зі спроб побудувати тіньове управління телеканалом "МТМ".

У чому телеканал звинувачує посадовця міськради

Серед звинувачень вказують, зокрема, такі дії Коваленка, як:

  • "вимоги про здійснення через сторонніх осіб втручання в редагування інформаційних матеріалів, які готуються телеканалом до ефіру";
  • "незаконне втручання в інформаційні новинні сюжети, що мають високий загальний суспільний інтерес в особливий період воєнного стану". 

Також у листі йдеться про тиск безпосередньо на керівницю МТМ Ірину Полієктову, зокрема: 

  • "непогодження відрядження керівника до Києва для одержання медiйної нагороди підприємства"; 
  • "пошук штучних підстав для депреміювання керiвника пiдприємства за неіснуючими порушеннями i направлення до підприємства письмової відмови у преміюванні".

Також посадовця міськради звинувачують у "створенні атмосфери та моделі відносин управлiння внутрiшньої полiтики, преси та iнформацiї мiськради з підприємством, схожих на адміністративний терор, ручне управління та жорстку цензуру"; "повній відсутності дієвого сприяння та конструктивної координації спiльних дiй для розвитку єдиного в місті телемовника".

Канал зазначає, що 12 квітня 2024 року публічно у власному телеефірі заявив про тиск Євгена Коваленка та звернувся з цього приводу до правоохоронних та наглядових iнстанцiй.

Директорка телеканалу "МТМ" Ірина Полієктова вийшла в ефір із заявою про тиск. Скриншот ІМІ з телеканалу "МТМ"

Після цього, йдеться в листі, 15 квітня Ірину Полієктову відсторонили від виконання обов'язків керівниці МТМ у зв'язку з розпорядженням про проведення службового розслідування. А 18 квітня затвердили друге розпорядження про службове розслідування, йдеться в листі, за поданням Євгена Коваленка щодо перевищення повноважень та недотримання вимог законодавства Iриною Полієктовою.

Телеканал вважає обидва розслідування замовними.

"Очевидно, що обидва розслідування є замовними, протиправними, такими, що грубо порушують права мунiципального медiа – телеканалу "МТМ" та свiдчать про черговий тотальний незаконний адміністративний тиск із боку органу управління майном підприємства (Євген Коваленко) на нормальну роботу єдиного в місті Запорiжжi суб'єкта у сферi медiа (телемовника)", – йдеться в листі.

Як коментує звинувачення телеканалу посадовець

Начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євген Коваленко звинувачення в цензурі заперечує і заявляє про порушення керівницею телеканалу Іриною Полієктовою закону, а також про два службових розслідування щодо неї про корупційні діяння і перевищення службових повноважень.

У коментарі регіональній представниці ІМІ Євген Коваленко зазначив, що в цьому конфлікті йдеться не про цензуру чи вплив на редакційну політику телеканалу, а про субординацію і порушення закону з боку начальниці комунального підприємства.

"Тут є і політична, і етична складова. Телеканал "МТМ" є комунальним підприємством, і Запорізька міська рада є його власником. Директор комунального підприємства призначається за контрактом, який підписує міський голова. Органом управління майном цього підприємства є управління внутрішньої політики, яким я керую. Що це означає? Всі зобов'язання за контрактом робимо ми. Втім, з першого дня призначення Ірини Полієктової ця субординація не задалася. Почали з'являтися якісь політичні контексти, і взаємодія не складалася. Так, рік тому керівництво телеканалу почало заявляти про втручання в редакційну політику МТМ. Однак редакційна рада телеканалу, до якої входять, зокрема, депутати міської ради, зібравшись щодо цього питання, тиску не виявила. На цьому засіданні була й Ірина Юріївна, яка погодилася з цим рішенням", – розповів посадовець.

Начальник управління внутрішньої політики, преси та інформації Запорізької міської ради Євген Коваленко. Фото – фейсбук-сторінка Євгена Коваленка

Також він зазначив, що не отримував відповіді на свої запитання щодо адміністративно-господарської діяльності каналу.

"Я, як безпосередній керівник, ставлю питання, але не отримую відповіді від підпорядкованого мені посадовця. Це стосувалося, зокрема, фінансування телеканалу, коли директорка навіть не приходила на відповідні засідання щодо цього. По суті, фінансування на телеканал вибивав я", – розповів Євген Коваленко.

Також він повідомив, що наприкінці листопада 2023 року до міськради надійшли документи від департаменту стратегічних розслідувань щодо надання документів стосовно телеканалу "МТМ". 

"Частину документів ми надали, а частину запитали в телеканалу. Втім, цей лист був проігнорований. Ми поставили доручення надати нам ці документи. Цей лист також був проігнорований керівництвом телеканалу. А після цього ми отримали лист від департаменту стратегічних розслідувань, що на директора КП "МТМ" Ірину Полієктову складено 10 протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією", – повідомив Коваленко.

Він розповів, що зараз тривають два службових розслідування щодо начальниці КП "МТМ". Одне пов'язане зі зверненням правоохоронців з департаменту стратегічних розслідувань, друге – за фактом перевищення службових повноважень, коли Ірина Полієктова вийшла в ефір телеканалу із заявою про "тривожну ситуацію навколо телеканалу МТМ". 

Що відомо про відсторонену директорку телеканалу "МТМ"

Ірина Полієктова стала начальницею КП "МТМ" наприкінці листопада 2021 року. До цього вона ніколи не працювала в медіа, позиціювала себе як НR-консультантка і була пов'язана з діяльністю громадської організації "Ділові Українські Жінки у Запорізькій області". Наразі вона є кандидаткою на посаду членкині Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яку висунула ГО "Територія організації авторських проектів".

7 березня 2024 року Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя визнав Ірину Полієктову винною в неповідомленні про конфлікт інтересів та ухваленні рішення в умовах такого конфлікту, повідомив Запорізький центр розслідувань (ЗЦР). 

Йдеться про те, що Полієктова в січні 2022 року, через два місяці після свого призначення на посаду директорки телеканалу, взяла на роботу свою доньку Софію на посаду фахівчині з інформаційного забезпечення промовідділу. 

Після цього Полієктова, за версією слідства, підписала ще два накази, якими одразу встановила своїй доньці надбавку "за високі досягнення у праці" в розмірі 50% окладу і доплату за інтенсивність праці у 12%. Софія пропрацювала два місяці й звільнилася наприкінці березня 2022 року. 

Наразі директорка Полієктова подала апеляцію щодо цього рішення до Запорізького апеляційного суду. 

Службові розслідування мають завершитися в середині червня. Після цього, а також рішення Запорізького апеляційного суду роботодавець ухвалить подальші рішення щодо керівниці телеканалу.

Також Євген Коваленко повідомив, що після виходу публікації ЗЦР, в якій згадується про конфлікт між ним і телеканалом, а також заяви МТМ про тиск він написав заяву про відсторонення його від контролю над КП "МТМ" через можливий конфлікт інтересів.

Які телеканали мовлять у Запоріжжі

У Запоріжжі наразі мовлять два телеканали: муніципальний телеканал "МТМ", який фінансується з міського бюджету і власником якого є Запорізька міська рада, а також "Суспільне Запоріжжя". 

Колишній ефірний телеканал "ТВ-5", яким раніше на 100% володів олігарх Рінат Ахметов, змінив назву на "5 редакція" і тепер мовить у ютубі. Телеканал "Алекс" припинив мовлення в лютому 2023 року, після того як його власнику, В'ячеславу Богуслаєву, було оголошено підозру про державну зраду.

Liked the article?
Help us be even more cool!