ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комунальна газета на Донеччині назвала інформацію про своє фінансування конфіденційною

04.10.2017, 16:10
Фото - "Доступ до правди"

Комунальне підприємство “Редакція газети “Региональные вести” у відповіді на запит відмовилися надати інформацію про нараховану заробітну плату працівників та джерела фінансування газети. Про це повідомляє “Доступ до правди”.

Запитувачка Романько просила надати такі дані: форма власності газети; засновники газети; штатний розпис редакції газети; фактично нарахована заробітна плата з 1 січня 2017 року щодо всіх працівників редакції газети; джерела фінансування газети з 1 січня 2017 року – доходи від періодичної передплати, ксерокопії та інше; хто є автором статті “Може потрібно щось робити?”, опублікованої в газеті “Региональные вести” №40 (231) від 24 серпня 2017 року?.

У відповіді розпорядник зазначив, що засновником підприємства є Новогродівська міська рада і редакція має державну форму власності, а на запитання про зарплати та фінансування у КП відповіли: “Згідно розділу II ЗУ “Про доступ до публічної інформації” запитувана інформація є з обмеженим доступом та конфіденційною”.

Юристка “Центру демократії та верховенства права” Христина Буртник вважає, що інформація про виплачені зарплати не належить до інформації з обмеженим доступом, а є публічною. За її словами,  і в судах, і при оскарженні до Уповноваженого ВРУ з прав людини практика йде одним шляхом – визнає такі відмови протиправними.

Пленум ВАСУ у своїй Постанові №10 від 29.09.2016 роз’яснив:

“... Відтак у силу частини п’ятої статті 6 Закону №2939-VІ доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством комунальним майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених частиною п’ятою статті 6  Закону № 2939-VІ.

У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 частини другої статті 13 Закону № 2939-VІ”.

Liked the article?
Help us be even more cool!