ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова просить Зеленського посприяти збереженню програми "Ери-Медіа" на UA:Першому

07.07.2020, 12:20
Фото – сайт Комітету свободи слова
Фото – сайт Комітету свободи слова

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням розглянути звернення генерального директора ТОВ “Ера-Медіа” Віталія Дикого й посприяти в збереженні програми “Доброго ранку, країно!” в ефірі UA:Першого та робочих місць для журналістів.

Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 2 липня, повідомляє “Детектор медіа”.

Як пише видання, на засіданні комітет понад півтори години розглядав звернення гендиректора “Ера-Медіа” Віталія Дикого щодо закриття Публічним акціонерним товариством “Національна суспільна телерадіокомпанія України” ранкового шоу “Доброго ранку, країно!” на UA:Першому.

На засіданні комітету були присутні генеральний директор ТОВ “Ера-Медіа” Віталій Дикий, заступниця генерального директора, колишня ведуча “Доброго ранку, країно!” Тетяна Терехова, голова правління НСТУ Зураб Аласанія і членкиня правління НСТУ Інна Гребенюк.

Віталій Дикий розповів членам комітету, що начебто в НСТУ хочуть закрити програму “Доброго ранку, країно!” через плівки народного депутата Андрія Деркача, де є записи телефонних розмов із голосами, схожими на голоси п’ятого Президента Петра Порошенка і ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена. На його думку, на рішення щодо припинення виходу ранкової програми на Суспільному вплинули члени наглядової ради, які мають стосунок до Джорджа Сороса. 

У першому варіанті звернення Віталія Дикого та колективу “Ери-Медіа” зазначено, що деякі члени наглядової ради НСТУ “прямо залежні від грантів та фінансової допомоги від осіб і організацій, чия репутація постраждала внаслідок публікації вже відомого всьому світу телефонного скандалу”. Колектив “Ери-Медіа” назвав цих членів наглядової ради “соросятами”.

Також Віталій Дикий на засіданні сказав, що рейтинги програми “достатньо високі”. За його словами, згідно з договором “Ера-медіа” отримувала за ранкову програму від НСТУ майже 200 тисяч гривень, по 20 тисяч на місяць, і ці кошти надходили із затримуванням від трьох до шести місяців.

Зураб Аласанія сказав, що у 2020 році змінилося законодавство про закупівлі, “планка стала 50 тисяч”.

“Тиждень тому (у червні. – Ред.) ми отримали листа від Віталія Дикого про збільшення у 20 разів”, – зазначив голова правління НСТУ і додав, що тепер Суспільному довелося б платити “Ері” майже 6 млн грн.

Аласанія сказав, що стало неможливим продовжувати вихід програми за таку суму без проведення тендерної процедури.

Нестор Шуфрич запитав Віталія Дикого, чи він готовий відмовитися від 200 тис. грн і залишитися в ефірі на Суспільному.

На що Зураб Аласанія запитав, у чому тоді інтерес виробляти програму, якщо “Ера-Медіа” не зароблятиме на цьому.

“Існування цієї програми не полягає в заробітку, ані в чому іншому, окрім впровадження політичного впливу. Це категорично суперечить інтересам Суспільного і редакційній політиці”, – зазначив Аласанія, додавши, що члени наглядової ради  до припинення договору не мають стосунку.

Він наголосив, що наглядова рада НСТУ ніколи не мала і не має жодного стосунку до оперативного управління телерадіокомпанією.

Інна Гребенюк додала: “Усі операційні питання вирішує правління НСТУ. Відповідно до статуту, це наша компетенція… Це господарські відносини. НСТУ замовляє цю програму. І це наше право і редакційна політика, чи ми хочемо поставити одну програму, чи іншу… Ми маємо плани на цей рік, хочемо поміняти сітку. Нам не можна нав’язувати чи зобов’язувати нас (транслювати ранкову програму виробництва “Ери-Медіа”. – Ред.)”.

Зураб Аласанія підкреслив, що в припиненні договору немає політичної причини.

Народний депутат Сергій Швець звернув увагу, що комітет не може підтримувати звернення до Президента, в якому йдеться про “соросят” та інші необґрунтовані припущення.

Після закритого обговорення Нестор Шуфрич запропонував колективу “Ери-Медіа” переписати звернення “без політики” й зробити акцент на збереженні робочих місць в умовах наслідків пандемії та збереженні державних коштів телерадіокомпанією. Його пропозицію підтримали інші члени комітету та Віталій Дикий.

У новому зверненні від колективу ТОВ “Ера-Медіа” та генерального директора Віталія Дикого внесли рекомендації комітету.

Як повідомляв ІМІ, з 11 липня у зв’язку із закінченням договору в ефірі телеканалу “UA:Перший” припиняється вихід ранкової програми “Доброго ранку, країно!”, яка створювалася ТОВ “Ера-Медіа” на замовлення Національної суспільної телерадіокомпанії України.

У липні 2019 року НСТУ та “Ера-Медіа” домовилися, що ранкова програма “Доброго ранку, країно!” виходитиме в ефірі телеканалу “UA:Перший” до липня 2020 року. 

25 квітня 2019 року Верховний Суд визнав договір між ТОВ “Ера-медіа” та Національною суспільною телерадіокомпанією України (НСТУ) продовженим з 10 липня 2018 року по 10 липня 2019 року. 

12 липня 2017 року між ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” та ТОВ “Ера-медіа” був укладений договір №318-16/4, згідно з яким “Ера-медіа” виробляла програму “Доброго ранку, країно!”, що виходить у прямому ефірі на UA:Першому з понеділка до неділі включно.

У червні 2018 року в НСТУ ухвалили рішення про припинення договору від 12.07.2017 з “Ерою-медіа” щодо трансляції “Доброго ранку, країно!". На їхню думку, у програмі порушували стандарти журналістики, що не відповідає Суспільному мовленню. НСТУ надіслала відповідні листи від 05.06.2018 та від 07.06.2018 до “Ери-медіа”, яка запевняє, що лист було надіслано із запізненням, тому договір автоматично має бути продовжений на рік.

Суди між “Ерою-медіа” та НСТУ тривають від червня 2018 року. “Ера-медіа” розпочала п’ять судових спорів, щоб примусити НСТУ не закривати телепрограму “Доброго ранку, країно!”.

“Ера-медіа” хоче відсудити у НСТУ майже 127 тис. за трансляцію “Доброго ранку, країно!” з липня 2018 до липня 2019 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!