ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова звернеться до Єрмака і Шмигаля з проханням акредитовувати на заходи "Шарій.net"

29.01.2021, 12:21
Фото – komsvobslova.rada.gov.ua
Фото – komsvobslova.rada.gov.ua

Комітет свободи слова, розглянувши звернення працівниці інформаційного агентства “Шарій.net” Нелі Керечанин щодо відмови в акредитації зазначеному агентству на заходи, які проводять Офіс президента, МВС, СБУ та Нацполіція, вирішив надіслати два звернення на адресу керівника ОПУ Андрія Єрмака та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. 

Таку пропозицію голови комітету Нестора Шуфрича підтримали троє членів комітету на засіданні 27 січня, повідомляє “Детектор медіа”.

“Пропоную надіслати від Комітету свободи слова звернення на Єрмака і Шмигаля, як приклад там зазначити “Шарій.net”, щоб вони максимально сприяли акредитації. І пояснювали причини відмов. І якщо наступного разу їх (“Шарій.net”. – Ред.) викреслять, то ми будемо більш жорстко реагувати”, – сказав Шуфрич.

За словами Нелі Керечанин, у їхньому виданні помітили, що з травня 2020 року їхніх журналістів систематично не акредитовують на заходи Офісу президента, Міністерства внутрішніх справ, Кабміну. 

“З акредитацією до Верховної Ради проблем немає. Торік була пресконференція Володимира Зеленського, нас акредитували. І тоді в суспільстві виражали дуже багато протестних настроїв, чому нас акредитували, а решту ЗМІ ні. І після цього ми спостерігаємо таку тенденцію, що нас не пускають. Ми подаємо постійно запити на акредитацію, на них не приходять відповіді у зазначений законом термін. Прошу ваш Комітет вжити заходів у межах ваших повноважень. Можливо, надіслати відповідні запити, щоб офіційні органи пояснили, чому відбувається незрозуміла селекція при відборі акредитованих ЗМІ. Розуміємо, що COVID вплинув, але, навіть якщо ми телефонуємо одними з перших, нам постійно говорять, що немає місць. Вважаємо це нелогічним”, – сказала вона, додавши, що й Укрзалізниця не пускає їх на заходи й не відповідає на запити.

Члени комітету Сергій Швець і Тетяна Циба поцікавилися, чому в інших медіа таких проблем не виникає, а лише у видань, пов’язаних з політиком Шарієм. Можливо, не все гаразд з дотриманням професійних стандартів і етики журналіста, запитали вони. Також Сергій Швець констатував, що в скаржниці немає доказів відмови в акредитації.

На думку Сергія Швеця видання, пов’язані з Шарієм, зокрема і “Шарій.net”,  зловживають своєю позицією, що стосується ЗМІ, і тими можливостями, які надає їм статус журналіста. “Бо ледь не що засідання ми розглядаємо скарги видань Шарія. Такі скарги не приходять від “Української правди”, LB.ua, 1+1, “Інтера”, 5-го каналу, “Прямого”, – сказав він.

Тетяна Циба уточнила, що у зверненнях Комітет має також закликати журналістів дотримуватися професійних стандартів.

Liked the article?
Help us be even more cool!