ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет ПАРЄ: Влада Путіна перетворила РФ на фактичну диктатуру

Фото – NURPHOTO VIA GETTY IMAGES / Українська правда
Фото – NURPHOTO VIA GETTY IMAGES / Українська правда

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до Конституції Росії, які дозволили президенту країни Володимиру Путіну залишатися на посаді до 2036 року.

Про це йдеться в заяві комітету, повідомляє Радіо Свобода.

Ці поправки, зокрема, знімають обмеження на президентський термін та дозволяють Путіну залишатися на посаді президента до 2036 року, коли йому виповниться 83 роки.

“Переважна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила РФ на фактичну диктатуру”, – заявили парламентарі.

Комітет одноголосно схвалив проєкт резолюції. Також парламентарі нагадали про висновки Венеційської комісії Ради Європи стосовно того, що “відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи”.

Там додали, що “російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності їхніх сусідів”.

З огляду на це в ПАРЄ наголосили, що “відновлення демократії в Росії відповідає інтересам насамперед народу країни, а також Європи й усього світу”.

Також комітет “підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включно з Путіним, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17”.

Як повідомляв ІМІ, 13 жовтня 2022 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

4 липня 2023 року Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою – спонсором тероризму, а ПВК “Вагнер” – терористичною організацією. 3 липня Парламентська асамблея ОБСЄ підтримала створення спеціального трибуналу щодо злочинів Росії в Україні.

17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноваженої офісу президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Liked the article?
Help us be even more cool!