ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала РФ державою – спонсором тероризму, а ПВК "Вагнер" – терористичною організацією

05.07.2023, 10:23
Фото – фейсбук Євгенії Кравчук
Фото – фейсбук Євгенії Кравчук

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою – спонсором тероризму, а ПВК “Вагнер” – терористичною організацією. Про це йдеться в тексті резолюції ПА ОБСЄ, ухваленій 4 липня у Ванкувері, повідомляє Суспільне.

У документі йдеться про те, що тероризм становить одну з найбільших загроз міжнародному миру та безпеці, а дії ПВК “Вагнер” від імені уряду РФ можуть бути справедливо схарактеризовані як терористичні. У цьому контексті наголошується, що президент РФ Володимир Путін особисто визнав, що “вагнерівці” повністю фінансувалися російською владою.

Скриншот з резолюції  ОБСЄ

Також ПА ОБСЄ засуджує уряд Білорусі за його підтримку та дозвіл на будівництво для ПВК “Вагнер” військової бази на своїй території, що ставить під загрозу весь регіон країн Балтії.

Крім того, йдеться в резолюції, держави-члени ОБСЄ мають вжити заходів проти ПВК “Вагнер”, її афілійованих та правонаступницьких структур, зокрема шляхом оголошення їх терористичною організацією.

Зокрема, ПА ОБСЄ закликала держави-члени посилювати міжнародні норми, які чітко визнають: терористичний характер ПВК “Вагнер” та її дій; відповідальність РФ як держави – спонсора цієї терористичної організації; неприпустимість залучення таких суб'єктів до міждержавних відносин.

Таке формулювання вперше закріплено в офіційному документі міжнародної організації.

За словами членкині української делегації в ПА ОБСЄ, народної депутатки від партії “Слуга народу” Євгенії Кравчук, у законодавстві США також є термін “країна – спонсор тероризму”.

“До речі, аналогічний термін “state sponsor of terrorism” знає і законодавство США, які також є членом ОБСЄ. Маю надію, що це рішення стане каталізатором визнання держави-агресора спонсором тероризму не лише в США, а й у всьому світі. Адже тероризм не має залишатися поза увагою та справедливим покаранням”, – написала у фейсбуку Кравчук.

Літня сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ тривала з 30 червня до 4 липня у Ванкувері (Канада).

3 липня Парламентська Асамблея ОБСЄ підтримала створення спеціального трибуналу щодо злочинів Росії в Україні.

Як повідомляв ІМІ, 13 жовтня 2022 року ПАРЄ ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

Liked the article?
Help us be even more cool!