ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комісію з журналістської етики варто ввести в законодавче поле – Мостовий

07.12.2020, 15:25
Фото – cje.org.ua
Фото – cje.org.ua

Комісія з журналістської етики має бути введена в законодавче поле, мати визначені права та обов'язки. 

Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна сказав колишній голова Комісії з журналістської етики, засновник газети “Дзеркало тижня” Володимир Мостовий.

“Я вважаю, що варто (ввести Комісію в законодавче поле. – Ред.). Проміжний варіант існує в Данії, де є, так би мовити, “бланкетне” право. Якщо до судів звертаються зі скаргами на журналістів, суди пересилають це комісії і на підставі її висновків ухвалюють остаточне рішення. Просто це треба узаконити”, – сказав Мостовий.

На запитання про те, чи має змінитися форма, рішучість комісії у висловлюванні своєї позиції щодо випадків порушення журналістської етики, Мостовий наголосив на необхідності переглянути статут і надати Комісії якісь додаткові повноваження.

“По-перше, в деяких країнах застосовують вилучення прескарти, наприклад у Франції. У них немає редакційних посвідчень, є візитка, а право займатися журналістською діяльністю дає прескарта. Якщо людина грубо порушила етику, у неї вилучається прескарта, а це “вовчий квиток”: журналіста не візьмуть до іншої редакції. По-друге, у нас, доки гривнею не вдарять, це все неефективно”, - наголосив він.

Крім того, Мостовий наголосив, що журналіст і редакція мають відповідати за поширення недостовірної інформації. 

“Однозначно. Свого часу відбувались акції, учасники яких вимагали обмежити штрафи для журналістів у 2500 грн. Але тоді журналіст заплатить і зробить такий самий фейковий матеріал, можливо у зворотну сторону. Можна сто разів писати й сто разів платити штраф. А при тих наявних журналістських зарплатах дуже велика спокуса зайнятися саме такими справами. Журналіст має відповідати й своєю кишенею, і своїм реноме за поширення фейків”, – додав він.

Як повідомляв ІМІ, виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк зазначила, що Національна поліція має відреагувати на продаж журналістських посвідчень. Так вона прокоментувала інформацію про те, що Всеукраїнська громадська організація “Журналісти проти корупції” продає посвідчення журналіста за 1800 гривень, а у Facebook це рекламує Національна спілка незалежних журналістів України.

Liked the article?
Help us be even more cool!