ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коміку, що пожартував про росіян, заборонили жити в РФ

30.08.2021, 17:03
Фото – Youtube
Фото – Youtube

Громадянину Білорусі родом з Азербайджану Ідраку Мірзалізаде заборонили жити в Росії після жарту про оренду житла, в якому він висміював ксенофобію в РФ, повідомляє “Медуза.”.

На Youtube-каналі “Stand-Up Club #1” вийшов 32-й випуск гумористичної програми “Розгони”. Комік міркує про складнощі, з якими стикаються люди неслов'янської зовнішності під час оренди, і жартує про росіян.

Після цього телеканал “Царьград” опублікував матеріал про коміка під заголовком “Стендап-комік образив росіян. Народ не стерпів: “Чемодан – вокзал – Баку”. Пропагандист Володимир Соловйов у шоу “Соловйов Live” “жорстко пройшовся по стендаперу, що образив росіян”. Він закликав притягнути коміка до відповідальності за статтею про розпалювання ненависті. 

Крім того, Ідрак Мірзалізаде отримав тисячі погоз в інтернеті. У Пензі чоловік вийшов на одиничний пікет з фотографією коміка і словами “Ворог російського народу!”. Також у Москві двоє чоловіків побили коміка і вимагали вибачень.

Прокуратура Центрального адміністративного округу Москви склала на Ідрака Мірзалізаде адміністративний протокол за статтею про розпалювання ненависті або ворожнечі (стаття 20.3.1 КпАП РФ). У відомстві зазначили, що комік у своєму виступі “зробив висловлювання, що містять, згідно з проведеним дослідженням, лінгвістичні й психологічні ознаки приниження групи осіб, виділеного за національною ознакою, а також пропаганду її неповноцінності”.

Таганський районний суд Москви призначив Мірзалізаде 10 діб адміністративного арешту. Комік не визнав провини, але вибачився перед тими, кого міг зачепити його жарт. “Не мав наміру нікого ображати, – сказав він у суді. – Виступ був гумористичним та спрямований насамперед у бік висміювання ксенофобії”.

13 серпня кілька коміків випустили відеозвернення та назвали арешт Мірзалізаде “страшним прецедентом”. “Жарт може не сподобатися або образити. Але за жарт не можна позбавляти волі. Єдине, чого хочуть коміки, виходячи на сцену, – щоб люди сміялися”, – сказано в описі до відео. 18 серпня коміки провели в Москві концерт на підтримку Мірзалізаде.

30 серпня міністерство внутрішніх справ РФ оголосило “небажаним перебування (проживання) в Російській Федерації громадянина Республіки Білорусь Ідрака Кахіна огли Мірзалізаде довічно”. МВС зазначило, що комік виступі “припустився висловлювань, що збуджують ненависть і ворожнечу щодо осіб російської національності, принижують їхню людську гідність”. У міністерстві називають неприпустимими висловлювання, “спрямовані на дестабілізацію міжнаціональних відносин, незалежно від форми їхнього подання”. За даними відомства, Мірзалізаде неодноразово приїжджав до Росії, а в березні 2021 року отримав посвідку на проживання в РФ.

Закон “Про порядок виїзду з РФ і в'їзду до РФ”, на який посилається МВС, передбачає, що іноземець, чиє перебування в Росії визнали небажаним, “зобов'язаний виїхати з Російської Федерації”.

Друг Мірзалізаде, комік Артур Чапарян розповів, що той кілька днів тому поїхав до Білорусі. Знайомий Мірзалізаде сказав “Медіазоні. Білорусь”, що зараз комік “не в Росії і не в Білорусі”. Інший знайомий додав, що Мірзалізаде в безпеці.

Liked the article?
Help us be even more cool!