ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишня керівниця "Sputnik Естонія" працює на окупованій території України – ERR

12.04.2023, 13:14
Фото – ERR
Фото – ERR

Колишня керівниця російського пропагандистського каналу "Sputnik Естонія" Олена Черишева зараз працює на окупованих Росією територіях України. Естонський суд видав ордер на її арешт 30 грудня минулого року, повідомив Естонський державний мовник (ERR).

Внаслідок санкцій Євросоюзу, застосованих до голови російського державного інформаційного агентства "Россия сегодня", пропагандисту Дмитру Кисельову наприкінці 2019 року "Sputnik Естонія" (представництво МІА "Росія сьогодні") припинило діяльність в Естонії. Колишня шеф-редакторка Олена Черишева та її чоловік Маті-Дмитро Тересталь заснували НКО Sprut Meedia, а у 2020 році аналогічний попередньому портал почав працювати під назвою Sputnik Meedia.

У квітні 2022 року засновників організації Олену Черишеву та Маті-Дмитро Тересталя затримали за підозрою в порушенні міжнародних санкцій і санкцій, накладених урядом Естонії.

Державна прокуратура клопотала про арешт Черишевої, але суд це клопотання не задовольнив. Олені Черишевій заборонили залишати місце проживання, наприкінці 2022 року вона порушила цю заборону. 30 грудня 2022 року суд видав ордер на її арешт.

За даними гендиректора Департаменту поліції безпеки Арнольда Сінісалу, Черишева перебуває в Криму. Вона в розшуку з 11 січня цього року.

У листопаді 2022 року прокуратура повідомила Rus.ERR, що з квітня того ж року до підозрюваної застосовувався запобіжний захід, умови якого дозволяли їй ненадовго залишити Естонію.

"Якщо підозрюваний починає ухилятися від кримінального провадження, може бути розглянуто питання зміни запобіжного заходу, що застосовується до нього. Кримінальна справа перебуває в досудовому провадженні, і вона продовжиться незалежно від інших обставин", – пояснили в прокуратурі.

Як повідомляв ІМІ, у Ризі розпочалася серія судових процесів над латвійськими журналістами, які співпрацювали з порталами новин "Спутник" і Baltnews. На лаві підсудних 16 людей, яких звинувачують у порушенні санкцій Євросоюзу. Ніхто з них винним себе не вважає.

Liked the article?
Help us be even more cool!