ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії почалися суди над співробітниками "Спутника" та Baltnews

12.04.2023, 10:35

У Ризі розпочалася серія судових процесів над латвійськими журналістами, які співпрацювали з порталами новин "Спутник" і Baltnews. На лаві підсудних 16 людей, яких звинувачують у порушенні санкцій Євросоюзу. Ніхто з них винним не вважає себе.

Про це повідомляє Delfi.

Шестеро людей постануть перед судом у квітні, травні та червні. Першим суд розглядає справу журналіста Володимира Дорофєєва, який пропрацював у різних ЗМІ понад 25 років. Свою провину в скоєному він не визнає і вважає, що справа проти нього та його колег сфабрикована і більше нагадує суд Лінча.

Новинні сайти "Спутник" (заблокований у Латвії 2016 року, "дзеркала" заблоковані після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році) та Baltnews (заблокований 2019 року) пов'язані з російським державним агентством "Росія сьогодні" (також заблоковано). Згідно з висновком Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP), їхня діяльність становить загрозу для безпеки Латвії: публікації підтримують та виправдовують дії Росії у війні проти України та "систематично розпалюють національну ненависть".

Генеральним директором "Росії сьогодні" є пропагандист і телеведучий Дмитро Кисельов, який входить до списку санкцій Євросоюзу. У грудні 2020 року в межах розслідування, ініційованого Службою держбезпеки (СДБ), у співробітників "Спутника" та Baltnews провели сім обшуків та вилучили комп'ютери, мобільні телефони, носії інформації. Латвійським співробітникам "Спутника" та Baltnews висунули звинувачення в порушеннях режиму санкцій (частина 1 статті 84 Кримінального закону Латвії).

Згідно з обвинувальним висновком, журналісти "усвідомлено і з корисливих спонукань надали господарський ресурс особі, яка перебуває під санкціями". За цією статтею передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Обвинувачені наголошують, що санкції щодо "Росії сьогодні" як юридичної особи були оголошені лише в лютому 2023 року, тоді як вони співпрацювали з виданнями раніше. "СДБ пішла шляхом розширювальної інтерпретації законодавства ЄС і Латвії і визначила, що коли гендиректор "Росії сьогодні" Дмитро Кисельов перебуває під персональними санкціями, то це означає, що від співпраці журналістів з "Росією сьогодні" побічно він також міг отримувати якесь благо", – йдеться в офіційній заяві журналістів, які потрапили під суд.

Серед обвинувачених – колишній головний редактор порталу Baltnews Андрій Яковлєв, латвійські журналісти Алла Березовська, Олена Кириллова, Володимир Дорофєєв, Олександр Малнач, Андрій Татарчук та Людмила Прибильська, політичний активіст Володимир Ліндерман, помічник депутата Європарламенту Тетяни Ждан Сергій Мелконов.

"Ми вважаємо справу політично мотивованою, яка порушує основні засади свободи слова. Вона була інспірована для того, щоб залякати журналістів, фактично заборонити їм займатися своєю професійною діяльністю", – йдеться в заяві обвинувачених журналістів для преси.

Судові засідання для перших шести осіб заплановано на 11 та 13 квітня, 17 та 29 травня, 4 та 14 червня. Перше з них відбулось у вівторок у Ризькому міському суді на вул. Маза Нометню, коли перед судом постав Володимир Дорофєєв.

Liked the article?
Help us be even more cool!