ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишнього співробітника Twitter засудили до 3,5 років ув’язнення за шпигунство на Саудівську Аравію

15.12.2022, 13:44
Фото – elespanol.com
Фото – elespanol.com

Кілька років тому колишнього менеджера Twitter заарештували за шпигунство на Саудівську Аравію: чоловік передавав дані користувачів, потенційно наражаючи їх на небезпеку переслідування.

14 грудня суд оголосив йому вирок – три з половиною роки ув’язнення, пише Reuters із посиланням на прокурорів США.

У серпні присяжні федерального суду Сан-Франциско визнали Ахмада Абуаммо винним.

Прокурори вимагали термін понад сім років, заявляючи, що вирок має бути "досить суворим, щоб переконати інших працівників у галузі технологій і соцмереж не продавати третім сторонам дані вразливих користувачів".

Максимальне покарання, яке загрожувало Абуаммо, – кілька десятиліть у в’язниці.

Адвокати Абуаммо просили окружного суддю США Едварда Чена про випробувальний термін, який звинувачуваний міг би провести вдома в Сієтлі, без ув’язнення. Вони посилалися на те, що в чоловіка проблеми зі здоров’ям, немає інших судимостей, а також на його сімейні обставини, які впливали на його рішення в період його роботи у Twitter (з 2013 до 2015 року).

Провадження було зосереджене на намаганнях Абуаммо відшукати інформацію про двох користувачів Twitter, годиннику ціною 42 тисячі доларів, що його підсудний отримав від саудівського посадовця, а також на двох електронних грошових переказах по 100 тисяч доларів.

Прокурори стверджували, що Абуаммо, який керував зв’язками Twitter з журналістами та знаменитостями на Середньому Сході й в Північній Африці, передавав представникам саудівської влади конфіденційну інформацію із систем компанії, щоб допомогти їм з’ясувати місце перебування певних користувачів, потенційно наражаючи тих на небезпеку переслідування.

Федеральні адвокати, що представляють інтереси Абуаммо, поки не відповіли на прохання прокоментувати ситуацію. Також на запит Reuters не відреагував Twitter, нещодавно придбаний Ілоном Маском, та посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні.

У своєму клопотанні про вирок адвокати Абуаммо зазначили, що в той час, коли чоловік працював у Twitter, його родина "заледве давала раду із серйозними негараздами в житті його сестри, зокрема фінансово". Серед іншого це стосувалося оплати спеціального лікування для її новонародженої доньки.

Адвокати також зазначили, що порушення Абуаммо було незначним у порівнянні зі злочином Алі Альзабара – іншого колишнього співробітника Twitter, звинувачуваного в наданні Саудівській Аравії доступу до тисяч облікових записів у соцмережі. Альзабара виїхав зі Сполучених Штатів до того, як йому висунули звинувачення.

Як повідомляв ІМІ, корпорація Twitter розпустила свою Раду з довіри й безпеки – волонтерську групу, сформовану 2016 року для надання соцмережі консультацій з ведення сайту.

Liked the article?
Help us be even more cool!