ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Колишній правоохоронець торгував закритою інформацією з баз даних банків та операторів – СБУ

25.11.2021, 16:15
Фото: СБУ
Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила експравоохоронця з Полтавщини, який продавав інформацію з обмеженим доступом із закритих державних та комерційних баз даних. Про це повідомляється на сайті СБУ.

“Зловмисник торгував закритою інформацією, якою володіли правоохоронці та державні органи, а також банківські установи та оператори мобільного зв’язку. Зокрема, базами даних Міністерства внутрішніх справ, Державної податкової служби, Державної міграційної служби, Державної фіскальної служби, Міністерства юстиції України, Пенсійного фонду України”, – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що клієнтів він знаходив за оголошеннями в телеграм-каналах, оплату отримував на банківські картки третіх осіб.

Слідство встановило, що він продав за 16 тисяч гривень інформацію стосовно двох громадян України з баз, отриманих з:

АРМОР (інтегрована інформаційно-пошукова система Міністерства внутрішніх справ України, яка дає доступ до інформації про судимість, про нерозкриті злочини, дозволи на зброю тощо);

РАЦС (Державний реєстр актів цивільного стану громадян);

ІТС ГАРТ (інформаційно-телекомунікаційна система прикордонного контролю, яка дає доступ до бази даних Державної прикордонної служби України “Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України”).

Також чоловік збирався продати інформацію, що містить банківську таємницю, за 29 тисяч гривень. Правоохоронці затримали його під час перемовин стосовно цієї операції.

Затриманому оголосили підозру за ч. 2 ст. 361-2 (“Несанкціонований збут та розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах”) Кримінального кодексу України.

Раніше Служба безпеки України повідомила, що викрила в Херсонській області ботоферму, яка діяла в інтересах російських спецслужб. 

Liked the article?
Help us be even more cool!