ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція запропонувала Раді запровадити нульову ставку авансового внеску за справи з доступу

19.02.2018, 14:22

Коаліція громадських організацій "За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ" повторно надіслала проект закону “Про внесення змін до окремих законів щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)” та пакет супровідних документів до Верховної Ради, повідомляє “Доступ до правди”.

У законопроекті на додаток до пропозиції знизити ставку судового збору за оскарження права на доступ: для юридичної особи – з 1600 до 640 гривень (юридичною мовою: з 1 до 0,4 розміру прожиткового мінімуму), а для фізичної особи – з 640 до 160 грн (з 0,4 до 0,1 розміру прожиткового мінімуму), також пропонується запровадити нульову ставку авансового платежу за відкриття виконавчого провадження. Нині вона становить 6 400 гривень, тобто 2 % мінімального розміру заробітної плати.

Раніше Коаліція пропонувала лише знизити ставку авансового платежу до 0,2% – тобто до 640 грн.

Відповідні правки до Закону “Про судовий збір” підготував юрист ІМІ Роман Головенко.

“Навіть той авансовий внесок, який ми пропонували раніше, все-таки є суттєвим, особливо для людей у регіонах”, - так прокоментував Головенко необхідність нових змін до законопроекту.

“Після змін 2015 року до Закону України “Про судовий збір” судитися по простих адмінпозовах за інформацію стало дуже дорого. Відтепер ЗМІ за один позов про доступ треба викласти 1600 грн, а фізособі (наприклад, журналісту) – 640 грн. Громадяни, особливо в регіонах – не тільки журналісти, – взагалі не в стані потягнути такі суми, особливо якщо шлють кілька запитів і всюди отримують відмови і відписки”, - пояснила необхідність змін до закону виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2017 року Коаліція "За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ" надіслала до Верховної Ради проект закону “Про внесення змін до окремих законів щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)” та пакет супровідних документів. Відповідні правки до Закону “Про судовий збір” підготував юрист Інституту масової інформації Роман Головенко.

Раніше низка українських громадських організацій об’єднали свої зусилля, щоб знизити фінансові перешкоди при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації. До коаліції “За зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ” увійшли Інститут масової інформації, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Ці організації підписали Меморандум за зменшення фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації. Меморандум відкритий до підписання.

Liked the article?
Help us be even more cool!