ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації надіслали ВР проект закону, де пропонують знизити судовий збір

04.12.2017, 15:01

Коаліція за зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ надіслала проект закону “Про внесення змін до окремих законів щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах)” та пакет супровідних документів до Верховної Ради. Відповідні правки до Закону “Про судовий збір” підготував юрист Інституту масової інформації Роман Головенко, повідомляє “Доступ до правди”.

У законопроекті пропонується, по-перше, знизити ставку судового збору за оскарження права на доступ: для юридичної особи – з 1600 до 640 гривень (юридичною мовою: з 1 до 0,4 розміру прожиткового мінімуму), а для фізичної особи – з 640 до 160 грн (з 0,4 до 0,1 розміру прожиткового мінімуму).

По-друге, знизити авансовий платіж за відкриття виконавчого провадження – фактично з 6400 до 640 грн, тобто встановити не 2, а 0,2 % мінімального розміру заробітної плати.

“Після змін 2015 року до Закону України “Про судовий збір” судитися по простих адмінпозовах за інформацію стало дуже дорого. Відтепер ЗМІ за один позов про доступ треба викласти 1600 грн, а фізособі (наприклад, журналісту) – 640 грн. Громадяни, особливо в регіонах – не тільки журналісти, – взагалі не в стані потягнути такі суми, особливо якщо шлють кілька запитів і всюди отримують відмови і відписки”, –- зазначила виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Як повідомляв ІМІ, низка українських громадських організацій об’єднали свої зусилля, щоб знизити фінансові перешкоди при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Мета меморандуму – зменшення судового зору при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Закон України “Про доступ до публічної інформації” визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що становить суспільний інтерес, яка перебуває у володінні суб’єктів владних повноважень та інших розпорядників. Розмір судового збору при поданні адміністративного позову щодо порушення цього Закону був збільшений змінами до Закону “Про судовий збір” у вересні 2015 року. Ще більше ускладнили ситуацію нові вимоги Закону “Про виконавче провадження” щодо сплати авансового внеску для початку процедури примусового виконання судового рішення (абзац 1 ч. 2 ст. 26) у грудні 2016 року.

Зараз судовий збір для фізичних осіб складає 640 грн, а для юридичних осіб – 1600 грн. Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

Меморандум відкритий до підписання.

До 10 грудня Коаліція громадських організацій “За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації” продовжила конкурсний відбір випадків відмови у наданні публічної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!