ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція “За вільний Інтернет” вимагає скасувати указ Президента в частині блокування сайтів

08.06.2018, 14:00
Фото - detector.media

Коаліція “За вільний Інтернет” звернулась із заявою до Адміністрації Президента України та Ради нацбезпеки та оборони з вимогою скасувати указ глави держави про санкції в частині блокування сайтів та залучати громадськість до обговорень ініціатив щодо регулювання Інтернету. Про це йдеться в заяві коаліції, до якої увійшла низка громадських організацій.

Юристи та експерти у сфері свободи Інтернету, прав людини та цифрової безпеки, які об'єднались у коаліцію “За вільний Інтернет”, вважають, що указ Президента та рішення РНБО про санкції в частині вимоги блокування сайтів суперечить національному та міжнародному законодавству, порушує права людини, не відповідає конституційним стандартам і є проявом необмеженої дискреції державної влади.

Окрім того, йдеться в заяві, президентський указ суперечить самому Закону України “Про санкції”, на виконання якого він і ухвалювався, зокрема тому, що закон не передбачає такого виду санкції, як “заборона інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів/сервісів”.

Також указ у частині блокування сайтів суперечить міжнародно-правовим актам, які були ратифіковані Україною і є обов'язковими до виконання, зокрема Загальній декларації прав людини, Міжнародному пакту про громадянські та політичні права та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

“Коаліція “За вільний Інтернет” наголошує, що указ Президента в частині блокування інтернет-сайтів повинен бути скасований як такий, що суперечить законодавству. А у випадку, якщо органи влади, профільні відомства планують розробляти механізми регулювання Інтернету, то до процесу обов'язково мають бути залучені експерти та правозахисники”, – йдеться в заяві.

Детальний аналіз на відповідність указу в частині блокувань сайтів національному та міжнародному законодавству, підготовлений коаліцією, можна знайти за посиланням.

Коаліція “За вільний Інтернет” була створена в травні 2018 року у відповідь на постійні спроби влади обмежувати Інтернет, блокувати веб-сайти та регулювати Інтернет без врахування принципу верховенства права. Коаліція об’єднала правозахисні організації та фахівців для забезпечення дотримання стандартів прав людини в Інтернеті.

До коаліції наразі входять ГО “Платформа прав людини”, ГО “Лабораторія цифрової безпеки”, ГО “Центр інформації про права людини”, ГО “Кримська правозахисна група”, Представництво Freedom House в Україні, The Influencer Platform, Надія Бабинська та Микола Костинян.

Як повідомляв ІМІ, 14 травня 2018 року Президент України своїм указом №126/2018 ввів у дію рішення РНБО України від 2 травня 2018 року “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. До списку санкцій увійшли 756 юридичних осіб та 1748 фізосіб, зокрема низка російських ЗМІ та окремих медіаперсон.

25 травня 2018 року низка медійних громадських організацій закликала українську владу відмовитись від практики ухвалення рішень про блокування сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур.

15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, які передбачають блокування доступу до російських соцмереж “ВКонтакте” і “Однокласники”, а також до сервісів “Яндекса” і Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!