ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійні ГО закликали владу утриматись від блокування сайтів без рішення суду

25.05.2018, 11:29
Фото - Geektimes

Низка медійних громадських організацій закликає українську владу відмовитись від практики ухвалення рішень про блокування сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур.

Про це йдеться в заяві громадських організацій щодо вимоги блокувати сайти як наслідок підписання Президентом України нового санкційного указу №126/2018.

У заяві зазначено, що 14 травня 2018 року Президент України своїм указом №126/2018 ввів у дію рішення РНБО України від 2 травня 2018 року “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. Серед іншого указ зобов'язує операторів та телекомунікаційні компанії обмежити доступ до понад 150 сайтів, зокрема таких, як 1tv.com, ria.ru, ren.tv, sputniknews.com, inosmi.ru і т.д.

Громадські організації вважають, що спосіб, у який ці сайти пропонується блокувати, – на основі підписаного указу Президента, а не судового рішення, – погіршує ситуацію зі свободою Інтернету в Україні та призводить до чергового порушення прав користувачів.

“Ми закликаємо українську владу відмовитися від практики невдалих рішень, що не відповідають демократичним практикам та міжнародним нормам. Надмірне блокування веб-сайтів без встановлення юридичного факту порушення закону та без дотримання належних юридичних процедур є неприпустимим для демократичної європейської країни, якою прагне бути Україна”, - йдеться в заяві.

На думку авторів заяви, частина сайтів з нового санкційного списку розповсюджують дезінформацію і фейки, активно беруть участь в інформаційній війні проти України, не дотримуються стандартів журналістики й, відповідно, становлять загрозу свободі слова. “Однак при схваленні рішення щодо їх блокування повинні застосовуватися прозорі і пропорційні механізми, а саме блокування повинно бути наслідком судового рішення”, - йдеться в заяві.

У зв’язку з цим громадські організації закликають Президента України та українську владу:

  • переглянути указ №126/2018 в частині, що призводить до блокування доступу до сайтів;
  • пріоритизувати судові механізми в питаннях обмеження доступу до конкретних сайтів, якщо є порушення законів України;
  • напередодні схвалення рішень, подібних до підписання указу №126/2018, публічно надавати мотивацію та критерії для внесення до списку сайтів для блокування навіть з огляду на безпекові чи санкційні аргументи;
  • залучати громадянське суспільство та IT-спільноту до консультацій та розробки рішень, що зачіпають функціонування інтернет-простору та стосуються цифрових прав користувачів.

Заяву підписали:

ГО “Інститут масової інформації”

ГО “Інтерньюз-Україна”

ГО “Детектор медіа”

ГО “Інститут розвитку регіональної преси”

"Альянс за громадянські права"

МГО "Європейська Медіа Платформа"

ГО “Лабораторія цифрової безпеки”Проект “Без кордонів”ГО The Influencer Platform

Заява відкрита для підписання: [email protected].

Як повідомляв ІМІ, 14 травня 2018 року Президент України своїм указом №126/2018 ввів у дію рішення РНБО України від 2 травня 2018 року “Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. До списку санкцій увійшли 756 юридичних осіб та 1748 фізосіб, зокрема низка російських ЗМІ та окремих медіаперсон.

Громадська організація “Лабораторія цифрової безпеки” наголосила, що такий спосіб блокування - на основі указу глави держави - є незаконним.

15 травня 2017 року Президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, які передбачають блокування доступу до російських соцмереж “ВКонтакте” і “Однокласники”, а також до сервісів “Яндекса” і Mail.ru.

Liked the article?
Help us be even more cool!