ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція "За вільний інтернет" програла суд МІП у справі щодо блокування сайтів

16.10.2019, 12:36
Фото – CBN
Фото – CBN

Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні позову коаліції “За вільний інтернет” проти Міністерства інформаційної політики України щодо розкриття критеріїв та методології, які застосовувало відомство для формування переліків інтернет-ресурсів з ознаками порушення законодавства України та доступ до яких рекомендується заборонити.

Таке рішення суд ухвалив 30 вересня 2019 року, повідомляється на сайті Лабораторії цифрової безпеки. 

У своєму рішенні суд зазначив, що запитувану інформацію Міністерство інформаційної політики правомірно зарахувало до службової, оскільки доповідна записка, що містить методологію моніторингу вітчизняного сегмента мережі Інтернет, охоплює лише рекомендації, пов’язані зі складенням таких переліків, а отже, є документом, пов’язаним з розробленням напряму діяльності міністерства та здійсненням ним контрольних, наглядових функцій і передує ухваленню відомством відповідних рішень щодо згаданих переліків.

Зі свого боку юристка коаліції Віта Володовська зауважує, що в судовому рішенні відсутній аналіз відповідності такого обмеження “трискладовому тесту”, застосування якого є обов’язковим під час зарахування інформації до обмеженої в доступі, зокрема до службової інформації. “Суд узагалі не проаналізував, чи могло розголошення інформації завдати істотної шкоди інтересам національної безпеки і чи переважала б така шкода суспільний інтерес у наданні публічної інформації”, – зазначила вона.  

У своєму позові коаліція “За вільний інтернет” наголошувала на суспільній важливості розкриття інформації для дотримання принципів законності, прозорості та обґрунтованості в діяльності органів влади, адже відповідні критерії та методологія застосовуються як підстави для ініціювання кримінальних проваджень проти окремих вебресурсів. Приховування запитаної інформації створює загрозу свавільного ухвалення висновків щодо можливої незаконності інформації, розміщеної на певних інформаційних ресурсах, та не дозволяє оцінити, наскільки застосовані критерії є виправданими, чи не порушують вони вимог законодавства та міжнародних зобов’язань України, зокрема у сфері свободи вираження поглядів.

Коаліція, зважаючи на реорганізацію Міністерства інформаційної політики, не планує оскаржувати рішення Окружного адміністративного суду Києва до апеляційної інстанції. Водночас продовжить проводити моніторинг та аналіз державної політики у сфері свободи інтернету, зокрема вимагати прозорості та об’єктивності щодо будь-яких заходів, пов’язаних з обмеженням прав людини в онлайн-середовищі.

Як повідомляв ІМІ, Президент України Петро Порошенко ввів у дію три рішення РНБО про санкції (№133/2017, №126/2018, №82/2019), які, зокрема, містять “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів”.

Восени 2018 року представники коаліції “За вільний інтернет” намагалися з’ясувати, за якими критеріями складають списки сайтів / ресурсів, доступ до яких пропонується заборонити. Проте і РНБО, і СБУ тоді відмовили в наданні такої інформації.

Юристка коаліції “За вільний інтернет” Віта Володовська подала до суду і вимагала від Міністерства інформаційної політики, Ради національної безпеки і оборони та Служби безпеки України розкрити підстави санкційного блокування сайтів.

Коаліція “За вільний інтернет” була створена у травні 2018 року і об’єднала громадські організації “Платформа прав людини”, “Лабораторія цифрової безпеки”, “Центр прав людини Zmina”, “Кримська правозахисна група”, Представництво Freedom House в Україні та Миколу Костиняна.

Liked the article?
Help us be even more cool!