ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коаліція "Україна. П’ята ранку" засудила "вироки" квазісудів трьом українським військовополоненим

10.03.2023, 16:50
Фото – ZMINA
Фото – ZMINA

Коаліція “Україна. П’ята ранку” засудила “вироки” квазісудів ОРДЛО трьом українським військовополоненим, серед яких правозахисник Максим Буткевич. Заяву оприлюднено на сайті правозахисної організації ZMINA.

Коаліція переконана, що ці судилища спрямовані на внутрішню російську аудиторію та не мають жодної юридичної сили з погляду стандартів правосуддя. 

“Натомість вони вкотре доводять, що російська влада та підконтрольні їй проксі-структури на окупованих територіях України вчиняють воєнні злочини проти військовополонених. Адже так звані “судові процеси” проти українських військовослужбовців відбуваються в закритому режимі, з порушенням усіх можливих стандартів правосуддя і здійснюються невизнаними світовою спільнотою квазіутвореннями”, – йдеться в заяві. 

Коаліція зазначає, що РФ та підконтрольні їй формування, створюючи “законодавчу” базу для своєї квазіправової системи, спиралися на законодавство Росії та законодавство колишнього Радянського Союзу. 

“Відтак “судова” система квазіреспублік, яка за останні вісім років окупації хоч і еволюціонувала від “польових судів” до районних, так званого “воєнного трибуналу”, “верховного” й “апеляційного” судів, надалі залишається повністю залежною від очільників окупаційних адміністрацій і функціонує як частина виконавчої влади. Глави так званих “республік” мають необмежений вплив на всю судову систему, що повністю руйнує принцип поділу гілок влади та їх незалежність і самостійність”, – йдеться в заяві.

Зокрема, зазначає коаліція, створена так звана “судова” система не забезпечує належного здійснення правосуддя і не дотримується принципів справедливості, законності, правової визначеності тощо. І сьогоднішні вироки трьом українським військовополоненим це ще раз доводять.

Коаліція наголошує, що порушення права військовополонених на справедливий судовий процес є воєнним злочином. І звертає увагу, що така практика також заборонена Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та загальноприйнятими міжнародними нормами розслідування кримінальних правопорушень.

“Додатковим свідченням абсурдності цих “судових процесів” є зміст обвинувачень, висунутих Максиму Буткевичу, відомому правозахиснику, який сповідує принципи прав людини і міжнародного гуманітарного права. Всім, хто знає Максима, очевидно, що його “зізнання” в жорстокому поводженні з цивільними, яке зафільмували російські слідчі, не мають нічого спільного з реальністю і були дані під тиском та, ймовірно, фізичним насиллям”, – йдеться в заяві. 

Коаліція вважає, що новина про засудження українських військовополонених повинна спонукати міжнародну спільноту посилити тиск на Росію з вимогою гуманного поводження з військовополоненими, активізувати зусилля Міжнародного комітету Червоного Хреста “задля надання доступу до них та моніторингу умов їхнього утримання, а також швидшого звільнення всіх утримуваних Росією осіб – як військових, так і цивільних громадян України”. 

Як повідомляв ІМІ, 10 березня на офіційному сайті Слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про “вироки” псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними “в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів” (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

Коаліція “Україна. П’ята ранку” почала роботу 25 лютого 2022 року – наступного дня після нового етапу збройної агресії РФ проти України. Коаліція налічує 31 учасника – українські та міжнародні громадські правозахисні організації.

Liked the article?
Help us be even more cool!