ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін підтримав законопроєкти про відповідальність за публічне заперечення агресії РФ

09.12.2021, 14:25
Фото – vgolos.com.ua
Фото – vgolos.com.ua

Кабінет Міністрів підтримав два законопроєкти щодо визнання протиправним діянням та адміністративним правопорушенням публічного заперечення збройної агресії РФ проти України та встановлення адміністративної відповідальності за такі дії.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 9 грудня без обговорення, повідомляє Укрінформ.

Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, ці два законопроєкти стосуються питань національної безпеки. Стосуватимуться вони політичних діячів.

“Всі наші та іноземні політики, які розповідають про нібито громадянську війну в Україні, про “неукраїнський” Крим, мають нести за це відповідальність. І це точно не про свободу слова, а про сприяння агресору. На жаль, навіть на восьмому році війни знаходяться політики, які цього не розуміють. Тому будемо пропонувати зміни в Адміністративний кодекс щодо відповідальності за публічне заперечення агресії РФ проти України, за спроби легітимізувати окупацію наших територій. Закон стосуватиметься саме політичних діячів. Впевнений, що Верховна Рада підтримає таку ініціативу”, – наголосив Шмигаль.

Зокрема, уряд схвалив законопроєкти “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання публічного заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації Російською Федерацією територій України та спроб легалізувати та легітимізувати анексію частини території України протиправним діянням” та “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації Російською Федерацією територій України та спроб легалізувати та легітимізувати анексію частини території України”.

Перший документ пропонує передбачити в законодавстві, що публічне заперечення збройної агресії РФ проти України й тимчасової окупації українських територій є протиправним і призводить до правових наслідків та відповідальності.

Другим документом передбачається адміністративна відповідальність за це у вигляді накладення штрафу в розмірі від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – в розмірі від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зазначається в пояснювальній записці, адміністративна відповідальність запроваджується для запобігання та зменшення кількості випадків суспільно небезпечної чи провокативної поведінки окремих національних чи іноземних публічних діячів, осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, політично значущих осіб в умовах міжнародного збройного конфлікту.

Liked the article?
Help us be even more cool!