ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ізраїльські хакери протягом 20 років втрутилася у понад 30 виборів по всьому світу - розслідування

15.02.2023, 13:35

Команда ізраїльських хакерів протягом двох десятиліть втрутилася в понад 30 виборів по всьому світу.

Про це йдеться у новому розслідуванні міжнародного обʼєднання журналістів, пише "Бабель" з посиланням на "The Guardian".

Угрупованням під назвою "Команда Хорхе" керує 50-річний Тал Ханан. Раніше він служив в ізраїльському спецназі. Журналісти під прикриттям таємно зустрілися з ним і попросили допомогти відтермінувати вибори в одній з країн.

Ханан розповів їм, як брав участь у політичних кампаніях і допомагав таємно маніпулювати громадською думкою. Його "послугами" користувалися у Африці, Південній та Центральній Америці, США та Європі.

"Команда Хорхе" контролює тисячі підроблених профілів у Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram і YouTube. Деякі фейкові акаунти навіть мають облікові записи Amazon із кредитними картками, біткоїн-гаманцями та обліковими записами Airbnb.

У "Команді Хорхе" також розповіли, як поширювали дезінформацію в соцмережах і збирали дані, зламуючи акаунти у Gmail і Telegram.

Ханан описав свою команду як "випускників державних установ", які мають досвід у фінансах, соціальних медіа та кампаніях, а також у «психологічній війні». За його словами, втручання у вибори коштує €6—15 мільйонів. Хакерське угруповання приймає платежі в різних валютах, зокрема у криптовалюті, або готівкою.

Однак електронні листи, які вдалося отримати The Guardian, свідчать, що Ханан просив значно менші гонорари. У 2015 році він попросив $160 тисяч у нині неіснуючої британської консалтингової компанії Cambridge Analytica за участь у восьмитижневій кампанії в латиноамериканській країні. У 2017 році Ханан знову запропонував Cambridge Analytica співпрацю, цього разу в Кенії, але компанія відмовилася.

Під час зустрічей з журналістами Ханан не відповів на детальні запитання про діяльність і методи "Команди Хорхе" та рішуче заперечив свою участь у будь-яких протиправних діях.

Як повідомляв ІМІ, Meta сплатить $725 мільйонів компенсації за скандал щодо Cambridge Analytica.

У березні 2018 року навколо Facebook виник скандал, коли з’ясувалося, що раніше компанія Cambridge Analytica через свій застосунок у соцмережі збирала дані користувачів. Передбачалося, що ці дані могли бути використані під час виборчої кампанії в США у 2016 році та референдуму про вихід Великої Британії з Євросоюзу. Cambridge Analytica могла отримати дані загалом 87 млн користувачів соцмережі.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!