ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Історично низька кількість журналістів загинула у світі – звіт за 2019 рік від RSF

17.12.2019, 14:11
Reporters sans frontières
Reporters sans frontières

49 журналістів вбито у світі за цей рік, 389 журналістів перебувають за ґратами та 57 стали заручниками – такі дані оприлюднила 16 грудня правозахисна організація "Репортери без кордонів" (RSF). Навіть якщо журналістика, як і раніше, залишається небезпечною професією, така кількість убивств журналістів за рік найнижча за останні 16 років, зазначають у звіті RSF за 2019 рік.

Із 2003 року не було такої цифри, це на 44% менше порівняно з минулим роком. Упродовж останніх двох десятиліть RSF налічили в середньому 80 убитих журналістів. Це пояснюється меншою кількістю журналістів, убитих під час збройних конфліктів. Висвітлення конфліктів у Сирії, Ємені, Афганістані забрало вдвічі менше життів: 17 журналістів загинуло в цих трьох країнах за 2019 рік (34 – минулого року).

Проте ця тенденція не скасовує іншої, що виявляється досить персистентною: щороку значна кількість журналістів втрачає життя в країнах, де панує, так би мовити, "мир". Так, у Мексиці з початку 2019 року було вбито 10 журналістів. Усього в Латинській Америці загинуло 14 наших колег, що робить із цього континенту таку саму зону небезпеки для преси, як Близький Схід, де не вщухають братовбивчі конфлікти. Наразі пропорційно більше журналістів гинуть у країнах, де панує мир (59%), ніж у зонах військових дій. RSF зазначають, що умисних убивств журналістів стало більше на 2%.

Серед інших загиблих RSF згадують Вадима Комарова, українського журналіста з Черкас, відомого своїми розслідуваннями корупції на місцевому рівні, який неодноразово зазнавав замахів на життя і помер від травм улітку 2019 року, через два місяці після нападу на себе в травні. Незважаючи на відкриття справи, його вбивці досі уникають покарання.

"Для журналістів кордон між країнами в стані війни та миру наразі зникає, – висловлює свою стурбованість генсек RSF Крістоф Делуар. – Якщо можна радіти від нечуваного зменшення вбитих журналістів у зонах конфлікту, то паралельно ми констатуємо, що дедалі більше й більше журналістів умисно вбивають через їхню роботу в демократичних країнах, що створює справжній виклик для цих демократичних країн, звідки походять ці журналісти".

Інший феномен, що спричиняє стурбованість, – дедалі більше журналістів у світі затримують безпідставно. Упродовж 2019 року 398 журналістів у світі потрапили за ґрати через виконання своїх професійних обов’язків, тобто на 12% більше, ніж минулого року. Майже половина з цих ув’язнених журналістів перебувають у Китаї, Єгипті та Саудівській Аравії.

Один Китай, який посилив репресії проти уйгурської меншини, налічує за ґратами третину всіх ув’язнених журналістів. За 70 років у владі компартія Китаю зробила з країни найбільшу в'язницю для журналістів у світі. До того ж Пекін переступив ще один поріг цинізму, випустивши цього року Білу книгу, в якій країна подається як справжня демократія. Проте за рік Китай подвоїв кількість ув’язнених журналістів: нині їх – 120.

Щодо журналістів, яких тримають у полоні, – це, як і минулого року, журналісти в чотирьох країнах: Сирія, Ємен, Ірак і Україна. RSF пишуть, що Станіслав Асєєв, відомий під псевдонімом Станіслав Васін, був засуджений владою самопроголошеної республіки в Донецьку до 15 років колонії. Жоден з іноземних оглядачів не зміг отримати доступу до заручника або бути присутнім на процесі, де його визнали винним у шпигунстві, створенні екстремістської мережі та закликах до порушення територіальної цілісності. Колеги та друзі Асєєва сподіваються на його найближче звільнення під час обміну полоненими між українською владою та самопроголошеною республікою.

Liked the article?
Help us be even more cool!