ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ірландський регулятор даних застеріг від поспішних заборон на чатботи

21.04.2023, 13:55
Фото – REUTERS
Фото – REUTERS

Генеративний штучний інтелект на кшталт ChatGPT треба регулювати, але державні органи мають спершу з’ясувати, як саме це варто робити, а не запроваджувати поспішні заборони, які "насправді не допоможуть", заявила уповноважена Ірландії із захисту даних Гелен Діксон, передає Reuters.

"Їх треба регулювати, і питання полягає в тому, як саме це варто робити", – заявила посадовиця під час пресконференції з виданням Bloomberg, зазначивши, що ця дискусія стосується тисяч відповідників ChatGPT.

"Що ж до Комісії Ірландії із захисту даних (КЗД), то наразі ми намагаємося скласти чіткіше уявлення про цю технологію, про моделі генерування мови, про джерела походження даних, на яких вони навчаються. Тож я думаю, що ми ще на ранній стадії, але зараз краще обговорювати ці питання, а не запроваджувати поспішні заборони, які насправді не допоможуть", – пояснила Діксон.

Минулого тижня орган, що об’єднує національні регулятори приватності даних європейських країн, створив робочу групу з питань ChatGPT, після того як Італія ухвалила рішення тимчасово заборонити цей чатбот, який швидко набирає популярності.

У вівторок італійський регулятор заявив, що готовий дозволити ChatGPT повернутися наприкінці квітня, якщо компанія-розробник (OpenAI) вживе "ефективних заходів" щодо питань, які непокоять владу. OpenAI, що працює за підтримки Microsoft, зробив чатбот недоступним в Італії минулого місяця.

Попри те що ірландська КЗД є чільним регулятором ЄС, коли йдеться про світових гігантів у галузі технологій (адже в Ірландії розташовані штаб-квартири їхніх європейських філій), над OpenAI в неї такої влади немає, оскільки ця компанія не має офісу в ЄС.

Діксон додала, що питання, пов’язані з генеративним ШІ, виходять за межі захисту даних і також стосуються таких сфер, як авторські права й наклеп.

"Ми прагнемо взяти участь у ширшій дискусії щодо відповідних ризиків і щодо інших сфер законодавства, які стосуються ШІ", – зазначила вона.

Як повідомляв ІМІ, родина семиразового чемпіона "Формули-1" Міхаеля Шумахера планує судовий позов проти журналу "Die Aktuelle", який оприлюднив згенероване штучним інтелектом "інтерв’ю" з колишнім гонщиком "Формули-1". 

Liked the article?
Help us be even more cool!