ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації вимагають від влади повно та об'єктивно дослідити справу Крисіна

26.12.2017, 13:57
Фото - nbnews.com.ua

Низка українських громадських та медійних організацій наполягають на повному та об'єктивному дослідженні судом та правоохоронними органами справи Юрія Крисіна, підозрюваного як співучасника у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія. Про це йдеться у заяві організацій.

Нагадаємо, 22 грудня Шевченківський районний суд Києва засудив Юрія Крисіна до чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки за статтею “Хуліганство”.

Наводимо повністю текст заяви:

“Ми, представники медійних та правозахисних організацій, вимагаємо справедливого покарання для Юрія Крисіна, керівника “тітушок” та попередньо підозрюваного як співучасника у вбивстві журналіста В’ячеслава Веремія.

У липні 2014 року прокуратура звинуватила Крисіна у вбивстві журналіста газети “Вести” В'ячеслава Веремія. Суд по цій справі тривав три роки і завершився тим, що суддя Шевченківського райсуду м. Києва Олег Лінник звільнив Юрія Крисіна із зали суду, засудивши його до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном у два роки.

На нашу думку, такий вирок для особи, яка, за інформацією прокуратури, організовувала “тітушок” на Майдані та била битою вже пораненого вогнепальною зброєю журналіста, наніс величезний удар по довірі до судової системи.

Читаючи вирок, суддя зазначив, що Юрій Крисін не був раніше судимим, – але восени 2015 він був затриманий під час рейду на рекетирів, у 2016 році отримав умовний термін за незаконне зберігання бойової гранати. У травні 2016 року, за версією прокуратури, Крисін взяв участь у нападі на АЗС. Справа, що стосується нападу на заправку, зараз слухається у Солом’янському райсуді м. Києва. Таким чином, вирок судді Лінника викликає підозри щодо його незаангажованості та незалежності.

Ми закликаємо Вищу раду правосуддя вжити всіх необхідних заходів з метою перевірки незаангажованості та професійності судді О. Лінника. Окремо звертаємося до Ради суддів України з вимогою негайно дати свою оцінку ситуації, що склалася навколо вироку Ю. Крисіну, і вжити всіх кроків, щоб гарантувати незалежність правосуддя і відновити довіру до судової гілки влади.

Ми наполягаємо на повному та об'єктивному дослідженні судом та правоохоронними органами справи Ю. Крисіна, з метою реалізації правосуддя та боротьби з безкарністю, та будемо з уважністю стежити за апеляцією, поданою Генеральною прокуратурою України, щоб оскаржити умовний термін Ю. Крисіну”.

Заяву підписали:

Оксана Романюк, Інститут масової інформації

Наталія Лигачова, “Детектор медіа”

Тетяна Печончик, Центр інформації про права людини

Костянтин Квурт, ГО "Інтерньюз-Україна"

Роман Кульчинський, інтернет-видання Texty.org.ua

Оксана Котомкіна, журнал “Конфлікти і Закони”

Олександра Матвійчук, Центр громадянських свободОльга Скрипник, ГО “Кримська правозахисна група”

Заява відкрита до підписання, прохання надсилати підписи на [email protected].

Як повідомляв ІМІ, 22 грудня Шевченківський районний суд Києва засудив Юрія Крисіна до чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки за статтею “Хуліганство”.

Генеральна прокуратура просила суд про 6-річне ув’язнення для Крисіна.

22 ГПУ повідомила, що готує апеляційну скаргу на вирок Шевченківського районного суду Києва.

25 грудня на Майдані Незалежності в Києві відбулася акція, учасники якої вимагали ув’язнити Юрія Крисіна, обвинуваченого у справі про вбивство журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія під час подій Євромайдану.

Liked the article?
Help us be even more cool!