ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації вимагають невідкладно скасувати е-декларування для активістів - заява

19.03.2018, 11:47

Представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій вимагають від Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій. Про це йдеться у заяві низки організацій, повідомляє “Детектор медіа”.

Надаємо текст заяви повністю.

“1 квітня закінчується черговий етап подання електронних декларацій особами, які уповноважені на виконання функцій держави. Зміни до Закону України "Про запобігання корупції", ухвалені навесні 2017 року, віднесли до переліку осіб, які мають подавати відповідну електронну декларацію, також і представників антикорупційних громадських організацій, експертів та інших осіб, які прямо чи опосередковано отримують фінансування з коштів міжнародної технічної допомоги. Нововведення суперечать принципу правової визначеності, що є частиною принципу верховенства права, і є дискримінаційними за своїм змістом.

Майже рік громадянське суспільство, правозахисні організації та міжнародна спільнота вимагають від української влади, зокрема Верховної Ради, скасувати ці дискримінаційні та антидемократичні зміни.

Вимога скасувати декларування для громадських активістів включена до цьогорічних пріоритетів групи Послів G7 з підтримки України. Неодноразово закликав скасувати відповідні норми і Європейський Союз, востаннє на цьому наголошувала під час візиту до України Федеріка Могеріні.

Окрім цього, скасувати обов’язок подавати електронні декларації для громадських активістів рекомендували експерти GRECO та ОЕСР. Група держав Ради Європи проти корупції у своєму звіті відзначала дискримінаційність вищезгаданих норм та їх спрямованість на “залякування” активістів.

10 липня 2017 року Президент України вніс на розгляд Верховної Ради законопроекти №6674 та №6675, які передбачають скасування електронного декларування для активістів, але водночас суттєво розширюють зобов’язання щодо подання звітності для неурядових організацій.

16 березня цього року Венеціанська комісія спільно з БДІПЛ ОБСЄ надала висновок щодо зазначених законопроектів. Міжнародні експерти розкритикували ці законопроекти і відзначили “надзвичайну важливість, щоб вимоги електронної декларації для антикорупційних активістів були скасовані до 1 квітня 2018 року”.

Скасувати ці норми, щоб вони набули чинності до 1 квітня цього року, можна шляхом прийняття законопроекту 6271, який знімає зобов’язання подавати електронні декларації без запровадження додаткового звітування для громадських організацій. Крім того, важливо також скасувати обов’язок подавати електронні декларації для іноземців у наглядових радах державних підприємств.

22 березня - останній день, коли Верховна Рада може скасувати декларування для активістів. Необхідно, щоб зміни до Закону “Про запобігання корупції” набули чинності до 1 квітня і позитивне голосування за законопроект 6271 в цілому саме цього пленарного тижня (19-23 березня) є безальтернативним варіантом.

Представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій вимагають:

  • від Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій;
  • від Президента Петра Порошенка, який вже публічно визнав, що запровадження е-декларування для активістів було “спільною помилкою”, сприяти її вчасному виправленню”.

Заяву підписали коаліція громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ", благодійний фонд “Восток-SOS”, Громадянська мережа “ОПОРА”, ГО “Детектор медіа”, Інститут громадянського суспільства, Український незалежний центр політичних досліджень, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Центр демократії та верховенства права, Центр інформації про права людини, Центр “Ейдос”, Центр політико-правових реформ, Центр розвитку інновацій, Фонд “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

5 лютого 2018 року коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” закликала парламент якомога швидше скасувати дискримінаційне електронне декларування для антикорупційних активістів. Зокрема, РПР закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту №6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю депутатів.

7 лютого 2018 року представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого 2018 року виконавчий директор “Transparency International Україна” Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

28 лютого 2018 року громадські організації та правозахисники закликали Верховну Раду не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271.

Liked the article?
Help us be even more cool!