ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти про е-декларування для активістів

16.03.2018, 17:24

Венеціанська комісія розкритикувала законопроекти, які містять вимоги фінансової звітності і розкриття інформації для антикорупційних активістів. Про це йдеться у спільних рекомендаціях Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ, схвалених у Страсбурзі 16 березня, повідомляє “Європейська правда”.

Як мовиться у рекомендаціях, суворі вимоги до фінансової звітності та розкриття інформації для організацій громадянського суспільства у поєднанні з суворими санкціями ймовірно матимуть вкрай негативний вплив на громадянське суспільство в Україні і повинні бути повністю або значно зменшені.

Окрім того, наголошують експерти, надзвичайно важливо, щоб плани України щодо скасування вимог е-декларацій для антикорупційних активістів були реалізовані до 1 квітня 2018 року – крайнього терміну подання перших декларацій.

Позиція Венеціанської комісії та БДІПЛ/ОБСЄ охоплює зміни до законопроектів та Податкового кодексу, які замінять раніше впроваджені вимоги е-декларування для антикорупційних активістів через впровадження режиму обтяжливої податкової звітності та більш широкого розкриття фінансової інформації для громадських організацій із загальним річним доходом, що перевищує 14 350 євро, та які є індивідуальними бенефіціарами міжнародної технічної допомоги.

Згідно з новими рекомендаціями експертів, новий режим фінансової звітності та розкриття інформації, якщо він буде імплементований, буде суперечити свободі об’єднань, праву на повагу до приватного життя і забороні дискримінації.

Навіть якби щодо цих організацій були підозри відмивання грошей, правильно було б розпочати кримінальні розслідування проти конкретних неурядовий організацій, а не виставляти загальні вимоги звітності. Венеціанська комісія та БДІПЛ/ОБСЄ не бачать необхідності в таких змінах і рекомендують або повністю скасувати їх або принаймні зменшити їх.

Зокрема, громадські об'єднання не повинні піддаватися більш суворим вимогам щодо фінансової звітності та розкриття інформації, ніж інші некомерційні організації, підприємства або інші юридичні особи, та повинні бути забезпечені тими ж правами, що й інші юридичні особи.

Поріг доходу для організацій, охоплених новими вимогами, повинен бути значно збільшений, а до організацій, які не отримали будь-якої громадської підтримки, повинні застосовуватися менш жорсткі вимоги.

Слід виключити звітність і публічне розкриття особистості десяти найбільш оплачуваних співробітників організацій громадянського суспільства, а також деяких донорів і підрядників таких організацій, а також виключити вимоги звітності та розкриття інформації для осіб, які отримують доходи від міжнародних донорів.

Якщо в кінцевому підсумку будуть введені нові зобов'язання щодо фінансової звітності та розкриття інформації для цих організацій громадянського суспільства, слід істотно змінити положення про санкції, щоб передбачити можливість усунення можливих помилок.

Відзначається, що проекти поправок повинні пройти ефективні консультації протягом усього процесу розробки і прийняття. При цьому в консультаціях необхідна участь організацій громадянського суспільства, на які вплине вступ в силу цього законодавства.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

5 лютого 2018 року коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” закликала парламент якомога швидше скасувати дискримінаційне електронне декларування для антикорупційних активістів. Зокрема, РПР закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту №6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю депутатів.

7 лютого 2018 року представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого 2018 року виконавчий директор “Transparency International Україна” Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

28 лютого 2018 року громадські організації та правозахисники закликали Верховну Раду не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271.

Liked the article?
Help us be even more cool!