ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До 10 грудня триває конкурсний відбір випадків порушення права на доступ

28.11.2017, 11:37

До 10 грудня Коаліція громадських організацій “За зниження фінансових бар’єрів у справах про доступ до публічної інформації” продовжила конкурсний відбір випадків відмови у наданні публічної інформації.

6 заявок (Львів, Луцьк 2, Новоград-Волинський, Одеса і Ужгород) були підтримані 21 листопада.

У результаті конкурсу має бути відібрано ще 6 заявок у регіонах України, яким буде надано юридичну підтримку.

Критерії, які враховуються Радою коаліції під час відбору заявок, – це власна мотивація запитувача, стратегічність (чи є у запитуваної інформації суспільний інтерес), резонансність, перспектива у суді.

Якщо Ви надсилали запит на доступ до публічної інформації до місцевих рад (комунальних підприємств чи інших розпорядників публічної інформації) і запитували суспільно важливу інформацію у період із вересня по листопад 2017 року і не отримали задовільної відповіді, то організатори конкурсу пропонують Вам:

- юридичну підтримку для оскарження відповіді розпорядника у суді І інстанції;

- сплату  судового збору та виконавчого провадження за рахунок коштів кампанії;

- пройти тренінги “Як висвітлювати судовий процес” та “Доступ до публічної інформації”.

Для цього потрібно:

Надіслати заявку на Конкурс, долучивши  запит копії вашого запиту та відповідь розпорядника.

Як повідомляв “Ні корупції!”, українські громадські організації об'єднали свої зусилля, щоб знизити фінансові перешкоди при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Мета меморандуму – зменшення судового зору при поданні судових позовів у справах про доступ до публічної інформації.

Меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

Закон України “Про доступ до публічної інформації” визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що становить суспільний інтерес, яка перебуває у володінні суб'єктів владних повноважень та інших розпорядників. Розмір судового збору при поданні адміністративного позову щодо порушення цього Закону був збільшений змінами до Закону “Про судовий збір” у вересні 2015 року. Ще більше ускладнили ситуацію нові вимоги Закону “Про виконавче провадження” щодо сплати авансового внеску для початку процедури примусового виконання судового рішення (абзац 1 ч. 2 ст. 26) у грудні 2016 року.

Зараз судовий збір для фізичних осіб складає 640 грн, а для юридичних осіб – 1600 грн. Збільшення розміру судового збору стало суттєвим бар’єром для громадських активістів та журналістів, які намагаються відстояти своє право на публічну інформацію в суді. Ще більше ускладнила це завдання висока вартість відкриття виконавчого примусового провадження у справах про доступ, де боржником/розпорядником є юридична особа (6 400 грн).

Меморандум відкритий до підписання, це можна зробити тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!