ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницькі журналісти отримали відповіді на запити після втручання омбудсмена

27.11.2020, 12:55

Журналісти з Хмельниччини отримали в листопаді офіційні листи від регіональної представниці уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо підтвердження успішного розгляду скарг про усунення права на доступ до публічної інформації з боку місцевих розпорядників. Право на доступ було відновлено, розпорядники після отриманих роз’яснень розглянули запити на публічну інформацію.

Про це представниці ІМІ в Хмельницькій області повідомила регіональна представниця уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

За її словами, протягом 2020 року вона розглянула два звернення журналістів з Хмельницької області щодо порушення їхнього права на доступ до інформації. 

“В обох випадках мною, як регіональним представником уповноваженого ВРУ з прав людини, були вжиті заходи з метою відновлення права на інформацію шляхом направлення до розпорядників листів-запитів з роз’ясненнями вимог законодавства щодо забезпечення права на інформацію та вимогою вжиття заходів до негайного поновлення права. Оскільки розпорядниками були вжиті заходи з метою поновлення права на інформацію, додаткові заходи реагування, в тому числі складання протоколу про адміністративне правопорушення, не вживалися”, – розповіла Кізаєва.

Так, незалежна журналістка Марія Турчина отримала відповіді по суті від Старокостянтинівської міської ради лише після втручання омбудсмена. Журналістка в серпні 2020 року надіслала два електронні запити до міськради щодо проведення публічних закупівель комунальними підприємствами. У відповідь міськрада переспрямувала відповідь комунального ремонто-будівного шляхового підприємства за підписом начальника Віктора Тащука з відмовою розглядати запит і обґрунтуванням, що запити подано в письмовій формі, а вони, відповідно, мають містити дату та підпис запитувача. 

Повторні запити розглянули в аналогічний спосіб та надали таку саму відповідь.

Марія Турчина подала 19 вересня скаргу до уповноваженого ВРУ з прав людини, а вже 28 жовтня Старокостянтинівська міська рада та її комунальне підприємство надіслали відповіді на запити.

Аналогічна ситуація відбулася, коли громадська організація “Жіночий антикорупційний рух” надіслала запити до опорних лікарень Хмельниччини щодо їхнього фінансування з бюджетів різних рівнів та медичного забезпечення під час поширення коронавірусної інфекції. Запити організація скерувала в липні 2020 року для написання журналістських матеріалів у межах проєкту “РозСORONовані закупівлі: Вінниця, Тернопіль, Хмельницький”. Відповіді на запити Дунаєвецька центральна районна лікарня надіслала лише в листопаді 2020 року, після оскарження до уповноваженого ВРУ з прав людини.

Як повідомляв ІМІ, шість місцевих рад Хмельниччини суди визнали винними в неоприлюднені інформації. Порушниками права на інформацію були визнані посадові особи Старокостянтинівської міської ради, Розсошанської, Лісовогринівецької, Шаровечківської сільських рад Хмельницького району, Солобковецька сільська рада Ярмолинецького району та Дунаєвецька селищна рада. Позов до суду скеровувала регіональна представниця уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва.

Liked the article?
Help us be even more cool!