ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хайп на ФАБах: харківське медіа виправило заголовок після публічних засуджень колег

Харківське медіа “Об’єктив” опублікувало 28 березня на своєму сайті матеріал “ВВС Україна” про можливе застосування росіянами по Харкову фугасної авіабомби (ФАБ), використавши емоційний заголовок, проте він не відповідав змісту статті. Після зауважень колег видання змінило заголовок, водночас не повідомило про це своїх читачів.

Про це повідомляє представниця Інституту масової інформації в Харківській області.

Матеріал з “Об'єктива” поширили з ідентичним заголовком харківські телеграм-канали та інші новинні ресурси. 

Йдеться про матеріал з клікабельним заголовком “ФАБ-3000 можуть застосовувати по Харкову. Чим небезпечна російська “цар-бомба”. Журналістка “Об’єктива” передрукувала матеріал “ВВС Україна”, змінивши назву і викрививши суть заголовка, у такий спосіб вводячи читачів в оману. Матеріал зазнав незначного рерайту, який також спотворює сенс публікації оригінального матеріалу. 

Назва, з якою вийшов матеріал "Об'єктива". Скриншот Юлії Напольської

У матеріалі авторка “Об’єктива” пише, що про “виробництво нових ФАБ-3000 наразі не йдеться” і росіяни лише розконсервовують старі запаси. Також, незважаючи на те що в заголовку мовиться: “ФАБ-3000 можуть застосовувати по Харкову”, у самій статті авторка наголошує, що носіїв для такого типу ракет у ворога не досить. Крім того, носії ФАБів не підходять ані до лінії фронту, ані до кордону. Окремо вона згадує, що ФАБ після скидання з літака може бути перехоплена силами протиповітряної оборони й після втрати декількох літаків А-50 ворог не наважиться ризикувати літаками ТУ-22М3, які наразі є єдиним носієм ракет подібного типу.

Сайт Новини Харкова, де вийшов передрукований матеріал Об'єктива. Скриншот Юлії Напольської
 

Телеграм-канал Харьков Life, де вийшов передрукований матеріал Об'єктива. Скриншот Юлії Напольської

Оригінальний матеріал на “ВВС Україна” вийшов під назвою “ФАБ-3000: наскільки небезпечна російська “цар-бомба”, який не імплементував використання таких снарядів по Харкову.  

Крім усього вищезгаданого, в оригінальному матеріалі “ВВС Україна” немає посилань на першоджерела, які б указували на намір росіян почати використовувати такі боєприпаси. Навіть ті російські джерела, на які посилається автор статті на ВВС, заявляють, що “цілей під такі ракети нема”.

Під тиском колег “Об’єктив” змінив заголовок на такий, що відповідає змісту: “Чи можуть ФАБ-3000 застосувати по Харкову – аналіз ВВС”. Проте не попередив свою аудиторію про це.

Змінена назва статті на сайті Об'єктив. Скриншот ІМІ

Експертка ІМІ Олена Голуб зазначає, що в матеріалах журналістів факти, судження та припущення мають бути чітко відокремлені одне від одного.

“Оціночні судження та перекручування фактажу в матеріалах є недопустимими, і журналіст, яким підписана така публікація, має подумати про власну репутацію як журналіста”, – зазначає експертка.

Вона звернула увагу, що такі заголовки в матеріалах можуть порушувати емоційний стан людей через російсько-українську війну.

“Психічне здоров'я українців важко вважати міцним та стабільним з очевидних причин, а такі емоційно забарвлені, в негативному контексті заголовки можуть ще більше порушувати емоційний стан людей. Журналісти ж мають це розуміти, вони ж теж перебувають у тих самих умовах. Для мене все ж дивно іноді спостерігати, коли медійники роблять певні речі, не розуміючи, до яких негативних наслідків вони можуть призвести. Адже іноді очікування певних негативних речей може більше травмувати, ніж коли ці речі вже відбуваються”, – каже Олена Голуб.

Як повідомляв ІМІ, 18 березня 2024 року низка українських онлайн-медіа та телеграм-каналів поширила фейк про смерть британського короля Чарльза III. Того ж дня Посольство Великої Британії в Україні спростувало інформацію про смерть короля Чарльза ІІІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!