ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські медіа та телеграм-канали поширили фейк про смерть короля Британії Чарльза III (оновлено)

18.03.2024, 14:40
Король Британії Чарльз III. Фото – Toby Melville / Reuters
Король Британії Чарльз III. Фото – Toby Melville / Reuters

Оновлення. Неправдива інформація про смерть короля була опублікована в акаунті "Еспресо Global" у соцмережі Х, а згодом видалена. Водночас цієї новини не було ні на сайті "Еспресо", ні в його українськомовних соцмережах.

Низка українських онлайн-медіа та телеграм-каналів поширила сьогодні, 18 березня, новину про нібито смерть британського короля Чарльза III.

Цю інформацію ресурси поширили як з посиланням на Букінгемський палац, так і взагалі не вказавши джерела.

Водночас ні на офіційному сайті Букінгемського палацу, ні в його соцмережах жодної інформації про смерть короля немає.

Зокрема, таку інформацію поширили як загальнонаціональні, так і регіональні медіа: "Ліга", "Обозреватель", англомовний акаунт "Еспресо" у соцмережі Х, УНІАН, gazeta.ua, "Главком", "Знай.юа", "Конкурент", 5 канал, 33 канал.

Деякі медіа згодом оновили інформацію, зокрема й заголовки, але не вказали, що інформацію виправлено чи оновлено. Хоча в деяких новинах зберігся старий лінк, як, наприклад, в "Обозу". Проте низка медіа і телег, попри спростування, досі не виправили новину.

 

ІМІ фіксує, що найперший допис у телеграмі про "смерть" короля Чарльза ІІІ зʼявився о 13:52 в "Инсайдер UA | Україна | Новини", який входить топ-100  українського сегмента.

Таку саму інформацію поширили й інші канали: "Україна Онлайн", "Ху*овий Харків", "Байрактар Ньюз", "Информатор Украина", "Труха", "Стерненко", "Лачен пише" тощо. 
 

Треба відзначити ті медіа та телеграм-канали, які перепросили своїх читачів: "Ліга", "Стерненко", "Лачен пише", "Еспресо".

 
 
 
Соцмережею Х шириться листок з фото Чарльза з повідомленням про його смерть. Листок датований сьогодні, 18 березня, в ньому повідомляється, що король помер учора по обіді.
 
До того як в українському інформаційному полі з'явилася ця інформація, вона ширилася в російських медіа та телеграм-каналах.

Експертка Інституту масової інформації Олена Голуб звертає увагу, що українські медіа під час виправлення новини не вказують, що раніше була допущена помилка.

"В українських медіа існує нечіткість у виправленні помилок. Багато медіа просто переписують новину, не вказуючи, що раніше була допущена помилка. Тим більше, вони не просять вибачення у власної аудиторії за ці помилки. Один з основоположних стандартів журналістики – це достовірність. Джерела фактів мають бути чітко ідентифіковані та надійні. Нині, в час соціальних мереж, надійність джерел дійсно викликає питання, адже ледь не в кожної третьої новини першоджерелом інформації є соціальні мережі. Зовсім не заслуговують на довіру анонімні телеграм-канали", – зазначила Олена Голуб.

Також експертка додала, що оперативність – це не завжди про якість, а інколи взагалі всупереч якості: "Іноді варто дочекатись офіційного повідомлення і лише тоді публікувати новину".

Liked the article?
Help us be even more cool!