ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Грозєв повідомив, що йому та його родині заборонили бути присутніми на премії BAFTA

17.02.2023, 15:00
Фото – Белсат
Фото – Белсат

Керівник розслідувального проєкту Bellingcat Христо Грозєв повідомив, що британська поліція заборонила йому та його сім'ї бути присутніми на врученні премії BAFTA 19 лютого в Лондоні. Про це він повідомив 17 лютого у Twitter.

“З подивом дізнався, що британська поліція заборонила мені та всій моїй родині бути присутніми на врученні премії BAFTA, на яку була номінована документальна стрічка “Навальний”, на цих вихідних. Заявлена причина: ми “становимо загрозу для громадської безпеки”, – написав Грозєв.

Він зазначив, що розуміє необхідність гарантування безпеки громадськості, хоча не розуміє, “як мій син чи дочка-підліток загрожують цій громадськості”. 

“Але такі моменти свідчать про зростання небезпеки, з якою стикаються незалежні журналісти у всьому світі. Джерелом цієї небезпеки є не лише криваві диктатори, а й випадки, коли журналістам затикає рота – замість того, щоб поширювати їхні голоси, – той самий цивілізований світ, якому вони намагаються служити”, – зазначив Грозєв.

Як повідомляв ІМІ, на початку лютого 2023 року журналіст-розслідувач, директор групи розслідувань Bellingcat Христо Грозєв змушений був переїхати з Австрії, де він прожив майже 20 років, через ймовірну загрозу з боку російських служб безпеки.

26 грудня 2022 року міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Грозєва у федеральний розшук.

У відповідь на це МЗС Болгарії викликало послиню РФ у Софії Елеонору Митрофанову.

У  липні 2022 року міністерство юстиції Росії внесло Bellingcat до переліку небажаних організацій. Небажаним організаціям заборонено вести діяльність на території Росії під загрозою адміністративного та кримінального покарання. Співробітництво з такими організаціями також є підставою для кримінального переслідування. Крім того, Роскомнагляд може вимагати від ЗМІ видалити публікації на підставі матеріалів небажаних організацій.

Христо Грозєв – журналіст-розслідувач і керівник проєкту "Bellingcat". 

Bellingcat публікує розслідування, де часто згадуються спецслужби, відомі політики, фінансисти. Група стверджує, що у своїй діяльності використовує лише відкриті джерела.

Liked the article?
Help us be even more cool!