ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликають Раду захистити викривачів від кримінального переслідування

09.09.2019, 16:57
Фото - фейсбук Трансперенсі Інтернешнл Україна
Фото - фейсбук Трансперенсі Інтернешнл Україна

Громадські та міжнародні організації закликають народних депутатів змінити деякі норми законопроєкту №1010 “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції щодо викривачів корупції”, що загрожують викривачам. 

Про це йдеться в заяві організацій, опублікованій 9 вересня на сайті громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна".

На думку третього сектору, Комітет Верховної Ради України з питань антикорупційної політики має рекомендувати парламенту змінити частину 4 статті 53-1 президентського законопроєкту №1010.

“Така норма в редакції законопроєкту не захищає від кримінального переслідування викривачів, які повідомляють про факти корупції через ЗМІ або інші зовнішні канали в разі, якщо інформація про факти корупції одночасно має статус державної таємниці. Це означає, наприклад, що людина, яка оприлюднить інформацію під грифом “таємно” про тендери в Міноборони, які можуть свідчити про розкрадання державного майна, буде притягнута до кримінальної відповідальності”, – йдеться в заяві.

Автори заяви зазначають, що частина 4 статті 53-1 законопроєкту №1010 порушує принцип свободи інформації та суперечить статті 10 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. 

Таке положення законопроєкту не гарантує права поширювати інформацію про факти корупції через ЗМІ чи інші зовнішні канали, якщо вона була віднесена до державної таємниці. 

Крім цього, така норма суперечить також статтям ЗУ “Про інформацію” та ЗУ “Про доступ до публічної інформації”. Отже, йдеться в заяві, положення згаданого законопроєкту створює правову колізію в законодавстві.

Громадське та експертне середовище закликає комітет доопрацювати проєкт із внесенням змін до ч. 4 ст. 53-1 законопроєкту відповідно до норм міжнародного та національного права. Зокрема, внести зміни до ст. 53-1, додавши положення такого змісту: “Порядок повідомлення інформації, яка віднесена до державної таємниці, визначається ст. 11 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, ст. 29 та ч. 3 ст. 30 Закону України “Про інформацію”.

Заяву підписали: NGO Blueprint for Free Speech, ГО “Трансперенсі Інтернешнл Україна”, ГО “Центр політико-правових реформ”, ГО “Інститут масової інформації”, ГО “Український інститут з прав людини”, ГО “Трудові ініціативи”, ГО “Інститут законодавчих ідей”, NGO Anti-Corruption Research and Education Centre (ACREC).

Liked the article?
Help us be even more cool!