ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликали парламент ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні

04.04.2023, 13:07
Фото – obozrevatel.com
Фото – obozrevatel.com

Представники українських громадських організацій закликають Верховну Раду ухвалити закон про заборону Російської православної церкви (РПЦ) в Україні. 

Про це йдеться у відкритому зверненні громадських організацій, яке оприлюднив один з його ініціаторів – керівник руху “Простір свободи” Тарас Шамайда, повідомляє “Детектор медіа”.

“Ми, представники українських громадських організацій, закликаємо український парламент захистити національну безпеку України і нарешті заборонити підривну діяльність у нашій країні структур створеної за наказом Сталіна Російської православної церкви”, – йдеться у зверненні 15 громадських організацій, які підписали відкритий лист до народних депутатів.

Для цього, на думку авторів звернення, необхідне невідкладне ухвалення законопроєкту №8221 “Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій”. 

“Ухвалення законопроєкту №8221 дозволить на основі Томоса про автокефалію об’єднати українське православ’я в єдину помісну Православну церкву України, двері до якої відкриті всім православним громадам, священникам і парафіянам, які не бажають працювати на “русскій мір”, – йдеться у зверненні.

Законопроєкт №8221 депутати з різних фракцій внесли до парламенту ще восени минулого року, він був одностайно підтриманий профільним гуманітарним комітетом ВР. Остаточне ухвалення законопроєкту, на думку громадських активістів, розв'язує проблему РПЦ в Україні відповідно до норм і практик європейського законодавства.

Документ, зокрема, передбачає:

  • заборону діяльності в Україні РПЦ і релігійних організацій, які повністю, опосередковано чи частково належать або визнають підлеглість до неї;
  • дострокове припинення всіх майнових правочинів, укладених між резидентами України й забороненою іноземною релігійною організацією, а також з юридичними особами, які їй належать;
  • припустимість використання слова “православна” в найменуваннях лише тих релігійних організацій, які підлеглі Православній церкві України.

Представники громадянського суспільства переконані: діяльність РПЦ в Україні та її місцевої філії УПЦ Московського патріархату завжди мала більше політичний, ніж релігійний характер, зауважують автори відкритого звернення. А в умовах повномасштабної російської агресії дії цих структур, які виходять за межі суто церковного життя, є особливо небезпечними.

“РПЦ і УПЦ МП є провідниками ідей “русского міра”, засобами агресивної політики Росії, метою якої є геноцид українського народу та знищення Української держави. Керівництво та  духовенство цієї церкви широко задіяне в гібридній війни проти України, продовжує антиукраїнську пропаганду, схвалює загарбницьку війну Росії та благословляє російських солдат на вбивства українців”, – йдеться у зверненні.

Громадські активісти закликають керівництво парламенту, патріотичних депутатів усіх фракцій та груп розблокувати розгляд законопроєкту №8221 і проголосувати за нього на найближчому засіданні Верховної Ради.

Серед підписантів звернення: Тарас Шамайда, рух “Простір свободи”; Ганна Гопко, мережа “АНТС”; Люсьєна Шум, благодійний фонд “Бібліотечна країна”; Анастасія Розлуцька, ГО “Український світ”; Святослав Літинський, ГО “Незалежні”; Марина Кіріллова, ГО “Ініціатива заради добробуту”; Дмитро Карабчук, ГО “Лісові ініціативи і суспільство”; Ярослава Вітко-Присяжнюк, ініціатива “Одеса україномовна”; Олена Кравченко, МБО “Екологія – Право – Людина”; Роман Матис, ініціатива захисту прав україномовних “І так поймут!”; Володимир Рагульський, ГО “Кіно. Освіта.Творчість”; Оксана Войцехівська, ГО “Українська жіноча варта”; Максим Лациба, Український незалежний центр політичних досліджень; Андрій Странніков, Інститут Політичної Освіти; Олег Слабоспицький, Громадський сектор Євромайдану.

Нагадаємо, глава РПЦ патріарх Кирил підтримав агресію Росії, заявивши, зокрема, що у війні проти України російські солдати виконують своє “покликання” та “обов'язок” перед батьківщиною та суспільством, тому їхні дії можна порівняти із “самопожертвою”. За словами Кирила, загиблим солдатам РФ будуть прощені всі їхні гріхи.

Впродовж останніх місяців Служба безпеки України проводила обшуки в церквах, які належать до Української православної церкви Московського патріархату. Під час цих обшуків виявляли проросійську літературу, мільйони готівки російськими рублями та осіб з радянськими документами.

Liked the article?
Help us be even more cool!