ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Глава МЗС Британії: ВВС має називати ХАМАС "терористами"

13.05.2024, 15:08

Міністр закордонних справ Великої Британії лорд Кемерон заявив, що ВВС варто припинити називати угруповання ХАМАС “бойовиками”, а натомість використовувати термін “терористи”, повідомляє Telegraph.

Посадовець повідомив про це в ефірі програми ВВС “Неділя з Лорою Куенссберґ” на тлі заяви палестинської групи про смерть заручника-ізраїльтянина британського походження.

Міністр зазначив, що ВВС має “перепитати себе”, як вони визначили ХАМАС після нападу на Ізраїль 7 жовтня, коли загинуло понад 1100 людей.

Ефір з лордом Кемероном відбувся невдовзі після того, як ХАМАС оприлюднило відео з 51-річним Надавом Попплвеллом – ізраїльтянином британського походження, який, за словами групи, помер у Газі, діставши місяць тому поранення внаслідок ізраїльського повітряного обстрілу.

Міністр заявив, що з боку ХАМАС було “безсердечно” публікувати це відео, у такий спосіб “граючи на почуттях родини”.

“Насправді, може, саме зараз ВВС час перепитати себе: чи не варто нам називати цих людей терористами? Вони – терористи”, – зазначив він.

Лорд Кемерон повідомив, що міністерство закордонних справ “намагається з’ясувати, що сталося” з Попплвеллом, і відмовився коментувати заяви ХАМАС.

“Як і всі, я подивився відео, оприлюднене ХАМАС у Twitter (Х) минулої ночі, де Надав відповідає на запитання про те, хто він. Я подивився це відео й подумав, як безсердечно з їхнього боку так вчиняти, грати на почуттях родини в такий спосіб. Я зустрічався з рідними Надава, з його сестрою, і знаю, через яку скорботу вони пройшли за ці понад 200 днів, і, коли бачиш, на що готове піти ХАМАС, просто усвідомлюєш, з якими страшними, жахливими – насправді нелюдяними – людьми ми маємо справу”, – сказав він.

За визначенням уряду, ХАМАС є “єдиною терористичною організацією”, але ВВС систематично називає його угрупованням “бойовиків”.

Низка політиків з партії торі, включно з прем’єр-міністром Ріші Сунаком, уже закликали ВВС змінити риторику, але лорд Кемерон досі не брав участі в дискусії.

На початку конфлікту Сунак заявив: 

“Зараз не час для двозначності, треба називати речі своїми іменами”.

“Жоден споживач новин ВВС не лишиться необізнаним щодо жахливої природи дій ХАМАС. Свою давню позицію з цього приводу ми озвучили дуже чітко: ми вживаємо термін “терорист”, коли його вживають інші, наприклад уряд Великої Британії”, – сказав речник ВВС.

“Ми не стаємо ні на чий бік. Ми не вживаємо слів з потужними конотаціями на кшталт “лихий” чи “боягузливий”. Ми не говоримо про “терористів”. Вказувати людям, кого підтримувати й кого засуджувати – хто хороший, а хто поганий – не робота ВВС”, – повідомив редактор світових новин ВВС Джон Сімпсон.

Як повідомляв ІМІ, фотопремія Pictures of the Year присудила агентству Associated Press нагороду “Командна фотоісторія року” за знімок бойовиків ХАМАС, які везуть тіло вбитої дівчини до Гази. Це відзначення спричинило суперечки в медіаспільноті.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!